Kezdőlap » Növények » Gyömbér

Gyömbér

Olcsó, tudományosan is bizonyított, finom- ezek igazán nagyszerű tulajdonságok egy házi “orvosság” esetében. Márpedig ha az émelygés és az utazási betegség enyhítéséről van szó, akkor a fentiek mindegyike érvényes a gyömbérre, amelyről régóta tudjuk, hogy képes csillapítani a fájdalmat és enyhíti a gyulladást- már ez is bőven elegendő ok arra, hogy a gumó helyet kapjon a kamrában.

Történelme

A gyömbér egyik első rajongója Konfucius volt, aki a legenda szerint minden ételét megszórta vele. A göcsörtös gyökérgumók egészségre gyakorolt jótékony hatását már az ókori kínai, indiai, római, és görög orvosok is említették írásaikban. Észak-Amerikában meleg fürdőt készítettek belőle a zúzódások és a sajgó izmok kezelésére.
A népi gyógyászat a megrágcsált gyömbért torokfájás ellen javasolta, olívaolajba áztatva pedig korpásodás elleni szerként használták. A meleg gyömbéres borogatás igen régi gyógymód az orrdugulás, a menstruációs görcsök és az általános jellegű fájdalmak, illetve kimerültség ellen.

Mit tartalmaz?

A gyömbérgyökérben található 400-nál is több vegyület közül csupán néhánynak ismerjük a gyógyhatását.
A 6-gingerol és a 6- szoaol nevű vegyületek például a kutatók szerint az agy ” hallásközpontjára ” hatva elnyomják az öklendezési ingert, s az emésztőrendszerbe jutva enyhítik az émelygést is. A 6- gingerol emellett igen hatásos antioxidáns, amely gátolja a nitrogén-monoxid termelődését( ez ártalmas szabad gyökké, sejtpusztulást okozó peroxinitritté alakul át a szervezetben). E szabad gyök kialakulásának gátlása bizonyítottan csillapítja a fájdalmat és a gyulladást, és az ereket érintő betegségek esetén is javulást hoz.

Mire jó?
Fekély, fogfájás, hátfájás, ízületi gyulladás, korpa, köhögés, menstruációs zavarok, parlagfű – allergia, szellentés, utazási betegség, gyomorfájás, migrén, másnaposság, láz, nyáktömlő-és ínygyulladás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük