Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyömbér a konyhánkban

Gyömbér a konyhánkban

Nagyon sok cikket, bejegyzést lehet olvasni a gyömbérről, mint gyógynövényről, tehát elsősorban jótékony hatásairól, melyet a szervezetre gyakorol. Ezen hatások, mint például az emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, sőt, vágykeltő hatás érdemessé teszik arra, hogy bevezessük bevett étrendünkbe, hiszen nem muszáj „gyógyszerként” fogyasztani, főleg mivel nagyon különleges, és egyedi ízzel rendelkezik. Első – második próbálkozásra sokan túlzottan markánsnak, túl csípősnek érzik az ízét, így, csak például megfázás idején „fanyalodnak rá”, holott kezdetekben mértékkel, megszeretve pedig bátrabban használva jelentős újdonságot vihetünk hétköznapi ételeinkbe, hétköznapjainkba, így érvényesítve ennek a csodás növényi gyökérnek minden egyes pozitív tulajdonságát, mert a leghatásosabb „gyógyszer” az, aminek „bevétele” is jól esik, testünknek – lelkünknek örömet okoz.

A magyar konyhába való beviteléhez a kínai és indiai konyhaművészetből meríthetünk ötleteket. Illetve, tekintve, hogy emésztést segítő hatása jelentős, koncentrálhatunk először az utóételekre, salátákra, süteményekre és frissítő italokra. Persze nem az üzletekben kapható gyömbérízesítésű italokra kell gondolni, azoknak vajmi kevés köze van a valódi növényhez, viszont otthon könnyedén készíthetünk belőle üdítőitalt. Legegyszerűbb módja ennek, ha például nyersen belefőzzük a teánkba, nem kell sokáig főzni, szinte elég, ha kisebb darabokat a forró vízbe dobunk. Ki többet- ki kevesebbet, amennyire csípősen szeretjük. Nyáron könnyedén készíthető belőle limonádét, főzve is, de akár csak egyszerűen vízbe áztatva, cukorral-citrommal vagy mézzel nagyon ízletes és frissítő. Minél tovább áll a vízben, annál intenzívebb és csípősebb lesz az ital. Bátrabbak gyömbérsör készítéssel is megpróbálkozhatnak. Kombinálható különböző gyümölcsökkel, citrusfélékkel salátaként, a különböző fajtájú mézek és a citrom ebben az esetben is a gyömbér „jó barátja”.

Ha eddig eljutottunk, és beleszerettünk különleges aromájába, valószínűleg magától értetődő lesz, hogy főételeink terén is szerepet adjunk neki. Ekkor pedig már a gyömbéres párolt vöröshagymától a gyömbéres-kókuszos csirkéig szinte nincs is megállás. Az interneten, magazinokban, szakácskönyvekben fellelhető kész receptek mellett, saját kreativitásunkat és fantáziánkat is próbára tehetjük a hazai és keleti ízek párosítása, egy egészségesebb étrend kialakítása érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészség szépít

A szépséghez részben a gyomrunkon keresztül vezet az út. Az egészséges táplálkozás jelentősen befolyásolja az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük