Kezdőlap » Gyógyszerek » Gyógyszerek mellékhatásai

Gyógyszerek mellékhatásai

Amikor valaki beteg lesz, az orvos felír neki néhány gyógyszert, amit ki kell váltani a gyógyszertárban. Ilyenkor az orvos feltünteti a recepten azt is, miből mennyit és hogyan kell bevennie a betegnek. Nagyon fontos, hogy mindig tartsuk be az orvos utasításait, mert a gyógyszerek hatására befolyásoló tényezőként hat, ha nem akkor vesszük be, amikor kellene, nem annyi folyadékkal, illetve akár elfelejtjük egyszer bevenni. Az orvos egyidejűleg több féle gyógyszert is kiírhat nekünk, főleg idős korban szokott előfordulni, hogy egy-egy ellátott már egy marék gyógyszerrel kezdi a reggelt, majd délben és este ugyan így jár el.

A betegtájékoztatót mindig figyelmesen el kell olvasni, ezen belül pedig érdemes odafigyelni a mellékhatásokra. Bár mindenkinek más a szervezete és másképpen reagál a gyógyszerekre, van, akinél még sosem jelentkeztek a mellékhatások, van, akinél pedig igen. Sajnos előfordul, hogy amikor az orvos egy időben több gyógyszert ír fel az ellátottnak, ő sem tudja számon tartani, hogy melyiknek milyen mellékhatásai, illetve kölcsönhatásai lehetnek az emberi szervezetre, főleg akkor, ha ezeket a gyógyszereket a beteg egy időben szedi be.

Vannak olyan gyógyszerek, melyeket, ha egyidejűleg veszünk be, akkor azok között nem kívánt gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel, melyek egy újabb féle, akár nem ismert mellékhatást eredményezhetnek, vagy egyszerűen a két gyógyszer hatása üti egymást, tehát vagy erősítik, vagy gyengítik egymás hatását.

Sajnos ma már a legtöbbször, ha valaki nem érzi magát jól, egyből a gyógyszerekhez nyúl. Persze érhető, hogy meg szeretnénk szüntetni a fájdalmat, vagy egy betegség tüneteit, de sok esetbe hatékonyabb is és a szervezetre is jobb hatással van, ha inkább kipróbálunk valamilyen természetes gyógymódot. Például régen, amikor egy gyermeknek láza volt, akkor a szülők nem egyből a lázcsillapítóhoz nyúltak, hanem hűtőfürdőt készítettek a csemetének, vagy vizes ruhát tekertek a bokák, a csuklók, valamint a homlok és a nyak köré. A legtöbb esetben ez a módszer le is vitte a lázat, és csak akkor használták a lázcsillapítót, amikor a gyermek láza nem akart múlni, vagy már nagyon magas volt.

Sajnos a legtöbb betegség megköveteli a gyógyszeres kezelést, pedig nem árt tudni, hogy ezek nincsenek jó hatással a szervezetre. De ha már mindenképpen szedni kell, akkor csak az orvos utasítása szerint járjunk el, és ha bármilyen mellékhatást észlelünk, azonnal forduljunk a kezelőorvoshoz, valamint néhány kérdéssel megkereshetjük a gyógyszerészünket is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük