Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyógynövény a nyugalomra: citromfű

Gyógynövény a nyugalomra: citromfű

A citromfüvet (Melissa officinalis) az Alpokon át hozták Nyugat-Európába a Benedek rendi szerzetesek Elő-Ázsiából, hogy kolostorjaik kertjeiben nevelgessék. Termesztését 810 körül Nagy Károly császár rendeletben (Capitulare de vilis) írta elő alattvalói számára. Sokféle elnevezése van, szokták hívni: orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, méhfűnek, mézfűnek, citromszagú melisszának, macskaméznek és a nyugalom gyógynővényének is. Az ajakosvirágúak családjába tartozik (Laminaceae = Labiatae) sok más gyógynövénnyel együtt, mint például: menta és kakukkfű.

Fehér virágú, évelő növény, eltéveszthetetlen, citromra jellemző illata van, mely kertekben gyakran, de vadon csak nagyon ritkán fordul elő. Levelét (Melissae folium) és hajtásait (Melissae herba) július-augusztus között érdemes szedni. Illóolaj hatóanyagai a citromfű levelének: citronellál, citrál, kávésav, cseranyagok és a flavonoidok. Rossz közérzet esetén, epe vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, gyomor és bélpanaszoknál, megfázásnál a népgyógyászat sikerrel használta a citromfüvet. 1988-ban kedveltsége miatt az év gyógynövényének választották, különös hatásosságát még a tudomány is elismeri.

Étvágyjavító és szélhajtó, görcsoldó, nyugtató, valamint epehajtó hatása bizonyított. Mindezekhez társul még az illóolaj tartalma, ami vírus, baktérium, sőt gombaölő hatással bír. A következő területeken a hivatalos orvoslás javaslatára citromfű alkalmazása hatásos: étvágytalanság, bélpanaszok, idegrendszeri alapú alvászavarok. Ajakherpesz esetén kiválóan alkalmazható krémet készítenek a citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt. Felhasználása lehet: illóolaj, tinktúra, tea, fürdő és nem utolsó sorban élelmiszerek ízesítése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit sokan nem tudnak az ölelésről

“Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szintentartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz”- mondta Virginia …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük