Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyermekkori sport – nem szabad túlzásba vinni

Gyermekkori sport – nem szabad túlzásba vinni

A sport jót tesz a gyerekeknek és a fiataloknak, ez tény. Azonban, mint sok esetben, itt is érvényes, hogy nem szabad túlzásokba esni. A törések, szakadások és zúzódások a gyerekeknél gyakran előfordulnak a sporttevékenység következtében. Azonban súlyosabb, maradandó károsodást jelentenek a deformált lábak, vállak és ízületek, a növekedés zavarai vagy a csigolyák elmozdulása a túlzásba vitt testi aktivitás következtében. Pubertáskorban a szervezet egy újabb, jelentős mértékű növekedési fázison esik át, ebben az életszakaszban a szövetek kifejezetten érzékenyen reagálnak a túlzott megterhelésre. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, ha a sportoló gyereknél a megfelelő mennyiségű nyugalmi és pihenési időszakok kimaradnak.
Főleg a csontok, ízületek és inak lehetnek veszélyben, melyek még a növekedés állapotában vannak. Hogyha túl magas igénybevételnek vannak kitéve, sok apró – szabad szemmel láthatatlan – úgynevezett mikrotraumatikus túlterhelési sérülések keletkeznek rajtuk. Következményképpen akár krónikus ízületi gyulladások, hidak is kialakulhatnak, akár a csontok is deformálódhatnak. A túlterhelés okozta sérülések, gyulladások tartós fájdalmat jelentenek a gyerek számára. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a fiatal tornászok, úszók, és hosszútávfutók. Azonban akármilyen más sportágnál is fennállhat a veszély, hogy amennyiben túlzásba visszük, károsodásokhoz vezethet.
A gyermekkori sport, testmozgás az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen. Azonban az egészségre gyakorolt hatása a helyes mértéktől is függ. A kamaszkori növekedési szakasz végéig semmiképp se végezzenek túlzott mértékű edzést a fiatalok – se az időtartamot, se az erőkifejtést illetően. Az életkornak megfelelő, változatos edzésforma a megfelelő bemelegítéssel kezdve, és két edzés között elegendő pihenési időt hagyva, minden korosztály számára fontos. Egy héten legalább két pihenőnapot tartsunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük