Kezdőlap » Családi élet » Gyermek és gyász

Gyermek és gyász

Minden családban előfordul haláleset, ez sajnos elkerülhetetlen. Ha családtagjaink között gyermekek is vannak, nekik is meg kell tapasztalni a gyásszal járó érzelmeket, és a halálesettel kapcsolatos egyéb ügyeket.

Fontos, hogy elmagyarázzuk neki, mi történt, de csak a saját szintjén, általa érthető szavakat használva. Hagyjuk, hogy kérdezzen, beszéljen, mondja el, amit ő megértett a körülötte zajló eseményekből. A kérdéseire mindig egyszerű, jól érthető válaszokat adjunk, és ha úgy érezzük, hogy bizonyos dolgokra még nem áll készen, akkor ezt őszintén mondjuk meg neki. Ne terheljük túl, adjunk neki időt a történtek feldolgozására.

Ha közeli hozzátartozót, szülőt, nagyszülőt, testvért vesztett el a gyermek, akkor különösen fontos elmagyarázni neki, hogy róla ezek után is gondoskodni fogunk, nem hagyjuk magára, és ugyanúgy szeretni fogjuk, mint eddig.
Ne szégyelljük vagy titkoljuk saját érzelmeinket, ha így teszünk, azzal a gyermeket is arra ösztönözhetjük, hogy meneküljön az érzései elől. Pedig sokkal hasznosabb, ha megéli és kifejezi ezeket, így elkerülhető a szorongás, és az ezzel járó összes kellemetlen tünet.

Tartsuk meg szokásainkat, napirendünket, amennyire lehetséges, biztosítsunk a gyermeknek állandóságot és kiszámíthatóságot. Ha eddig rendszeresen a néhai nagypapa kísérte haza az iskolából, akkor próbáljuk meg ugyanazt az időpontot betartani, amit ő. A nagynéninél tartott születésnapi zsúrok sem maradhatnak el a halála után, főleg, ha a gyermek csak itt tud találkozni például az unokatestvérekkel.
Gyermekünk sokmindent megért, amit nem is gondolnánk, a gyász ideje alatt is figyeljünk kérdéseire, válaszaira, és segítsünk neki feldolgozni az érzéseit. Extrém esetben kérjük szakember segítségét!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük