Kezdőlap » Fitnesz » Gyakran elhanyagolt tényezők a súlyzós edzés mellett: kardio, és bemelegítés

Gyakran elhanyagolt tényezők a súlyzós edzés mellett: kardio, és bemelegítés

A súlyzós, erősítő edzés kiegészítőjeként ajánlott a kardio edzés. Számos előnnyel bír: gyorsítja az edzés utáni regenerációt, serkenti az anyagcserét és a zsírégető folyamatokat, javítja az oxigénellátást, a szervezet vérellátását, optimalizálja a nyugalmi pulzust.

Kardio edzést végezhetünk a súlyzós edzés előtt, bemelegítés céljából, illetve a súlyzókkal végzett edzéstől elkülönítve. A két edzésformának nem szükséges egymás után következnie: a közvetlenül a súlyzós edzés után végzett kardio tréning kerülendő. Az edzés végén a glikogénraktáraink üresek, ezért a további megterhelés során a szervezetünk nagy valószínűséggel az izomszövetek leépítéséből nyerné a szükséges energiát.

A kardio edzésnek nem kell túlzottan megterhelőnek lennie, mivel ez gátolhatná az izmok épülését. A legjobb választás a 30-45 percig tartó állóképességi edzés, mely során a pulzusszám percenként 130 körüli. A súlyzós edzés előtti bemelegítésre szolgáló kardio edzés ideális hossza ennél rövidebb: körülbelül 10-15 perc.

A súlyzós edzés előtt sokan kihagyják a megfelelő bemelegítést: úgy gondolják, így energiát spórolnak az edzéshez. A bemelegítési szakasz azonban rendkívül fontos. Ha bemelegítés nélkül kezdünk neki az edzésnek, nagyobb a sérülésveszély. Kardio edzés helyett használhatunk a bemelegítéshez kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámmal végzett gyakorlatokat a célizmokra. A bemelegítés ideális esetben 5-15 percig tart, ez alatt ne végezzünk megerőltető gyakorlatokat: a cél, hogy felkészítsük a szervezetünket a megterhelésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthet a koffein a sportteljesítmény növelésében?

A koffein szellemileg, és testileg is fittebbé tesz. Teljesítményünket a központi idegrendszerre kifejtett hatásával tudja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük