Kezdőlap » Növények » Guzmánia

Guzmánia

Trópusi növény, eredeti hazája Nyugat-India és Dél-Amerika esőerdeiben található. Broméliafajta, eredeti élőhelyén a fák tetején él. Fényes zöld, keskeny levelei vannak, amelyek összegyűjtik az esővizet a növény számára, így föld nélkül is képesek megélni, hiszen így is hozzájutnak a megfelelő nedvességhez és tápanyagokhoz. Fellevelei piros, sárga és narancssárga színekben pompáznak, a virágzata viszont kicsi, nem feltűnő. Amit sokan virágnak hisznek a guzmánián, azok csak a fellevelek, viszont azok adják a növény igazi díszét. Kicsike dísznövény, alig 20 centiméter a magassága. Jól viseli a szobai tartást, gondozása könnyű.

A világos helyet kedveli, de a közvetlen, erős napsugárzástól óvni kell. A félárnyékos helyet is kedveli, de lehetőleg meleg környezetet biztosítsunk számára. A virágzáshoz magas hőmérsékletre van szüksége. Lehetőség szerint esővízzel locsoljuk. Nem kell túlöntözni, 2 locsolás között mindig hagyjuk megszáradni a földjét. A nedvességet elsősorban a levélrózsákból veszi fel, ezért mindig itt pótoljuk a vizet, amire szüksége van. Párás környezetben érzi jól magát. Ezt permetezéssel tudjuk számára biztosítani, de ezt is mértékletesen végezzük, mert a túlpárásítás következtében foltossá válhatnak a levelei. A permetező vízbe műtrágyát is oldhatunk, hiszen a tápanyagfelvétel a levelein keresztül történik.
Szaporítása magról és sarjakkal is történhet. Elvirágzás után, az átültetéskor, a növény tövénél lévő hajtásokat átültetjük. Amikor elérték a 20 centiméteres nagyságot, akkor levághatjuk, és átültethetjük egy új edénybe. Ha magról szeretnénk szaporítani, akkor azt földdel ne takarjuk be. Szabadon hagyva csírázik, közvetlen fényen. Mindkét szaporítási módnál fontos a magas, legalább 25 fokos hőmérséklet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük