Kezdőlap » Látnivalók » Guggenheim múzeumok a világban

Guggenheim múzeumok a világban

Solomon R. Guggenheim Alapítvány 1937-ben jött létre, ez egy nonprofit szervezet, mely a modern művészet és a kortárs művészet támogatását tűzte ki célul. A múzeumok létesítését 1959-ben New Yorkban kezdték meg. Az épület maga is kiemelkedik a felhőkarcolók közül modern stílusával, amit egy híres építésznek, Frank Lyond Wrightnak köszönhet. A leginkább csészére emlékeztető épület vitathatatlanul méltó épülete a modern művészetnek.

Azóta nagyon sok híres építész dolgozott a világban található Guggenheim múzeumokon. Amerikában ezen kívül még három Guggenheim múzeum található. Egyik Mexikóban 2007-2009 Guggenheim Guadalajara, Las Vegasban 2001-2008 Guggenheim Hermitage múzeum, Manhattanben több kisebbet is találunk, melyek a Guggenheim múzeum SoHo-t alkotják. Európában 1997-ben Bilbaóban, Spanyolországban nyílt meg az első Guggenheim Bilbaó múzeum.

Tervezője egy szintén nagy tehetséggel megáldott építész, Frank Gehry. Peggy Guggenheim saját eredeti gyűjteményét pedig Velencében, Olaszországban, a Peggy Guggenheim Gyűjteményében tekinthetjük meg. Nem csak múzeumi értékekben különleges ez az épület, ugyanis bejáratát csak gondolán közelíthetjük meg, mivel épp a Grand csatorna mentén találhatjuk meg. Berlinben, Németországban, 2012-ben zárt be végelegesen a Német Guggenheim Múzeum. Litvániában, 2008-2010 –ig üzemelt a Vilniusi Guggenheim Hermitage múzeum. Helsinkiben 2011-2012-ig volt látogatható az ottani Guggenheim Múzeum. Egyelőre még csak tervezik, megépítve még nincsen, az Arab Emirátusban, Abu Dhabiban a helyi Guggenheim múzeum. A múzeumokban láthatunk futurista műveket, de megtekinthetjük Paul Cézanne, Paul Gauguin, Edouard Manet, Claude Monet, Pablo Picasso, Camille Pissarro, Pierre Auguste Renoir és Vincent van Gogh alkotásait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük