Kezdőlap » Látnivalók » Guangxi tartomány

Guangxi tartomány

A Kína déli részén fekvő Guangxi tartományban a karszt különös, szép rendben vagy egyenetlenül és szétszórtan álló torony, szénakazal vagy óriási hangyaboly formájú alakzatokat hozott létre, amelyek gyakran megihlették a hagyományos kínai festészetet. A vidék folyói közül a Gui a leghíresebb. Völgye, amely a tartomány északi részében fekvő Guilin városánál kezdődik, a Távol-Kelet turisztikai szempontból egyik leghíresebb vidéke. Szemet gyönyörködtető táj tárul elénk a cukorsüveg vagy torony formájú csúcsokkal. A vidék kőzetanyag és a trópusi éghajlat kölcsönhatásából a karsztformák egy sajátos változata, a kúpkarszt remek példája jött létre. Kialakulásában nagy szerepet játszott a trópusi növényzet által bőven termelt, és a földalatti vizekben oldott állapotban lévő szén-dioxid kőzetoldó hatása.

Guilin a Gui folyó jobb partján épült. Az egész síkságon 100-400 m magas, karcsú sziklák sorakoznak. A bal parton a sziklatornyok olyanok, mintha magából a síkságból emelkednének ki: ez a „csúcsok erdeje”, kínai nyelven fenglin. Nyugati irányban, ott, ahol közvetlen egymás mellett állnak, szinte elnyelik a síkságot és körbezárják az embert és lakóhelyét: ez a „csúcsok halmaza”, kínai nyelven fengcong.
A meredek, néha függőleges csúcsok oldali és a mészkövek hasadékaiba zárt csekély mennyiségű talaj lehetetlenné teszi a hasznosításukat: sem a város, sem a földművelés nem tud mit kezdeni velük. A városban nagyszerű kilátópontokat jelentenek, amelyekhez meredek ősi lépcsőkön lehet feljutni. A növényzet teljesen benőtte őket. A liánokkal körülfont cserjék és tövises bokrok teljesen elfedik karrosodott felszínüket, a keskeny hasadékokkal váltakozó éles kőgerinceket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük