Kezdőlap » Látnivalók » Grasse a parfümváros

Grasse a parfümváros

A Franciaországi Provence festői városa- Grasse, méltán híres parfümjeiről, virágairól és az éghajlatról- ebben a sorrendben, melynek előnyeit a francia város lakói magukénak érzik.
Grasse első történelmi említése a 11- századra tehető, de a 12. században, köszönhetően a kedvező stratégiai helyzetének a tenger és a hegyek között, Grasse sikeres kereskedelmi várossá nőtte ki magát.
Azóta a város külsőleg nem sokat változott: a szűk labirintusokban fütyül a szél, a kanyargós utcák között az ember könnyen eltévedhet.

Grasse speciális mikroklímájának köszönhetően szinte mindenfelé virágzó tengerbe botlunk: narancsvirág, ibolya és rózsa, jázmin, akác, nárcisz, írisz, mimóza és jácint hullámzik.
Parfümiparága ennek köszönhetően virágzott fel, de az igazi áttörés 1750-ben történt, amikor egy különleges módszer segítségével tökéletesen kivonták az illóolajat a virágokból- a legkényesebbek a narancsvirág, jázmin és tubarózsa kivonatai voltak, és ezzel az új módszerrel már sikeres parfüm alapanyagot állíthattak elő. A 18. század végére a parfümök nagyon drágák voltak (bár ma is akadnak méregdrága parfümök), és ekkor kerültek apró üvegcsébe, mert ennek az árát tudták a jómódúak is megfizetni.

A város szolgál otthonául a Nemzetközi Parfüm Múzeumnak, ahol közel 5000 féle kiállítási tárgyat csodálhatunk meg, az elsők közül valóak kora 3000 éves. A kiállítási tárgyak között láthatunk ókori egyiptomi üvegcséket, ókori görög amforákat, amelyeket ősi hajók szállítottak Mexikótól Ázsiáig szerte a világban.

Grasse –ban számos világhírű parfüm készült, és a gyárban akár saját kreációt is kérhetünk. Előzetes megbeszélés és előleg befizetésével segítenek előállítani egyedi illatunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük