Kezdőlap » Növények » Grapefruit a citrancs

Grapefruit a citrancs

A grapefruitot 1830-as évekig nem is tekintették botanikailag külön külön gyümölcsnek. A grépfrút őshazája a Karib-tenger térségében lévő Barbados, itt a sziget hét csodájaként tartják számon. Európában nagyjából az 1950-es években kezdett csak elterjedni.

A grépfrút két citrusféle kereszteződéséből alakult ki, ez a két gyümölcs az édes narancs és a pomelo. A grépfrút régi neve a citrancs volt, ami utal a keresztezésre, mivel régen azt hitték, hogy a grapefruit nem más, mint a citrom és a narancs sajátos hibridje. Az első grépfrút a XIX. század első felében került Floridában, ahol a kedvező klímának köszönhetően termeszteni is kezdték.

A grépfrút igencsak melegigényes növény. Emellett igen magas páratartalom is szükséges, a gyümölcs tökéletes éréséhez. A grépfrút fa magassága elérheti a 20-25 métert. A fa lombja nagyon sűrű, a levelei sötétzöldek, és a virágai fehérek. A fa átlagos termése átlagosan 4-500 kilónyi is lehet. A gyümölcsök fürtökben helyezkednek el a fán. Erre utal a világ számos országában használt angol elnevezése is. A grapefruit annyiban tér el a citrusféléktől, hogy nem utó-érő fajta, az az mindig éretten szedik le a fáról. Megfelelő körülmények között szinte folyamatosan érik. A grapefruit íze egyszerre édeskés, savanykás és kesernyés. A fanyar, kesernyés aroma a gyümölcs típusától függően eltérő lehet. Viszonylag jól tűri a szállítást és a tárolást. A gyümölcshús színe alapján három fajtáját különböztetünk meg: a fehér (valójában halványsárga), a rózsaszín, és a vörös grépfrút. Frissen facsart levét főleg a forró éghajlaton lévő országokban szeretik. A világ legnagyobb grépfrútültetvényei Amerikában találhatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük