Kezdőlap » Nyaralás » Görög szigetvilág – Ithaka

Görög szigetvilág – Ithaka

Ithaka Odüsszeusz mitológiai hazája, a valóságban a legkisebb jón sziget. Két részből áll, melyet egy földszoros köt össze. Ithaka csendes, békés kis sziget, itt nyugalmat és békét találnak a látogatók, valamint a régmúlt számtalan nyomát. Kulturális szempontból a 600 méter magasan fekvő Panaia Katara kolostor vált nevezetességgé, melyben már csak kevés szerzetes lakik, így egy látogató örömmel fogadott változatosságot jelenthet a benn élők számára.

A kolostort a többi görög templommal együtt, adományokból, hívek nagyobb felajánlásaiból tartják fenn. A látogatók számára kötelező a vállakat és lábakat eltakaró viselet, férfiaknál hosszú nadrág, nőknél bokáig érő szoknya az ideális. A középkor sem bánt kegyesen a szigettel, előbb a török háborúk során dúlták fel, majd kalózok fosztották ki többször is. Amikor pedig velencei hatás alá került, a lakosságot ingyen telkek adományozásával kellett visszacsábítani az elhagyott szigetre.

Ithaka egykori erdői teljesen elpusztultak, természeti látványosságként elsősobran a középen nyújtózó Moloi-öböl, a fő kikötő szolgál, mely természetes védelmet nyújt a hajók számára a viharoktól, mivel mélyen beágyazódik a szigetbe. Másodsorban pedig a 800 méter magas Aetosz hegy, amely a néphagyomány szerint ennek magaslatán találhatóak meg Odüsszeusz egykori palotájának romjai, ám ezt a mai napig bizonyítható régészeti leletekkel nem sikerült alátámasztani. Az apró sziget fő exportcikke az olaj, a bor és a szőlő, utóbbiból évente 150.000 kg-ot visznek ki értékesíteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük