Kezdőlap » Növények » Golden a sárga alma

Golden a sárga alma

A Golden alma származási helye Új-Zéland, az Amerikai Egyesült Államokban 1916-ben került kereskedelmi forgalomba. Ez a fajta alma a világ legsikeresebb almafajtájának, tartják, mert nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő termesztett fajták között található. Franciaország, Olaszország és Spanyolország a legnagyobb termelői Európában.

Magyarországon először pollenadóként telepítették, azonban a fajtájára alkalmatlan technológia és szüreti idő következtében és ennek következtében a romló gyümölcsminőség miatt a 90-es évek elejére visszaszorult a termesztési aránya. Azonban az újabb klónok megjelenése után újra növekedik a termelése. A golden fa közepes növésű, koronája kissé szétterülő. A golden ún. kozmopolita fajta, mivel éghajlati és talajigénye nem különleges. A lándzsa alakú levelei széle Az ötágú fehér virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak. Korán termő fajta, hazánkban szeptember végén -október elején szüretelik

. Ezt az almát általában egyszerre szüretelik le, de Dél-Tirolban gyakran két ütembe szedik. A Golden almafa termésének a mérete a víz ellátástól függően közép nagy vagy nagy, akár 140-180 grammot is elérheti. A termés héja vékony, az érés kezdetén zöldes sárga, éretten sárga. A gyümölcs sárgás húsa édes-savanykás, , kissé illatos, aromás, enyhén savas. Az alma tárolhatósága a szüret után körülbelül 6 hónap. Vitamin tartalma miatt kiváló friss fogyasztásra és felhasználható még lekvárok, befőttek, gyümölcslevek, gyümölcs pálinka és süteményekhez készítésére is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük