Kezdőlap » Növények » Goji a farkasbogyó

Goji a farkasbogyó

A farkas bogyót,más néven a Gojit szuperélelmiszerként tartják számon, mivel összetetten jótékony az egész szervezetre. Ez a növény tartalmazza a világon legtöbb béta-karotint, ami segít lekötni a szabadgyököket, emellett tartalmaz a B-vitaminok közül a B1, B2, B6, és E-vitamint Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja mivel 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmaz. Ezenfelül 21 ásványi anyagot, ( cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént, foszfort, germániumot) is tartalmaz. C-vitamin tartalma 500-szor több, mint a narancsé.

A Goji egy különleges vörös bogyójú növény, amely, amelyet hagyományosan Kína Xingjiang és Ningxia tartományában és Mongóliában termesztenek, már évezredek óta és a tradicionális kínai népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használják még napjainkban is. A goji nem túl mutatós évelő cserje, ami Ázsiából dísznövényként került Európába. Nem igényel különös gondozást, eléggé igénytelen, ezért gyorsan meghonosodott. A farkas bogyó kb. két-három méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje. Növénytanilag a burgonyafélék családjába tartozik.

A goji termése hosszúkás, sok magvú skarlátvörös bogyó, amelynek az íze a mazsola és a papaya keveréke, egy kicsit inkább édes, ugyanakkor savanykás. A gyümölcsét a cserje ágain hagyják érlelődni, majd kézzel szüretelik le. A szüretelés után 5 napig hagyják száradni a napon. Ezután gondosan szétválogatják. A bogyó fogyasztható nyersen, aszaltan, tea, vagy porformájában is. Azonban mivel nyersen alig áll el pár napig, ezért frissen csak ott fogyasztható, ahol termesztik. A legideálisabb a gyümölcsöt aszalva fogyasztani, mivel a tea főzésénél a benne lévő tápanyagok nagy része megsemmisül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük