Kezdőlap » Növények » Gloxínia

Gloxínia

Brazíliából származó, évelő növény. Csuporka néven is ismerhetjük. Kis termetű, az egyik legkedveltebb, igen dekoratív szobanövényünk. Bársonyos tapintású, a rózsaszíntől a sötétbordóig terjedő színárnyalatokban pompázó tölcséres virágai, áprilistól, egészen októberig díszítik otthonunkat. Sötétzöld, ovális levelei szőrözöttek, a tél beköszöntével elhullanak.
Fényigénye nagy, de a közvetlen, erős napfénytől óvnunk kell. Inkább félárnyékos helyet keressünk neki. Közepesen vízigényes, de földjét ne hagyjuk kiszáradni, mindig tartsuk nedvesen. A locsolásnál legyünk óvatosak, a leveleit és a virágokat nem érheti víz. Amikor a virágzása befejeződik, a levelei megsárgulna, elhullanak. Innentől kezdődik a pihentetési időszak. Ilyenkor nem kell öntözni, nyugalmi állapotban van. 18 fok körüli hőmérsékleten, sötét helyen hagyjuk, hogy átvészelje a téli időszakot. A virágzási időben figyeljünk arra, hogy a növényünk ne legyen 15 foknál hűvösebb helyen, mert úgy nem fejlődik. Nyáron a szabadba is kitehetjük, de a közvetlen napsugaraktól óvjuk.
A nyugalmi időszak befejeztével ültessük át. Szaporítása magról, levéldugványról, és hajtásdugványról is történhet. Magról a legolcsóbb, de nehezebb vállalkozás. A homokszemnyi méretű magokat szaporítóládába tesszük, és 25 fok körüli hőmérsékleten, sötétben kicsíráztatjuk. Ez körülbelül két hetet vesz igénybe. Ezután a csírákat egyenként kiültetjük. A fényigényük ilyenkor már nagy, ezért mindig gondoskodjunk a megfelelő világításról.
Levéldugványról is szaporíthatunk. Ebben az esetben egy egészséges levelet tegyük egy tőzegkorpás, nedves közegbe. Melegben, esetleg egy üveglap alatt várjuk meg, amíg gyökeret ereszt, majd ültessük el. Ha a gumók hajtásokat eresztenek, akkor ezeket is felhasználhatjuk szaporításra. Ültessük el, és egy nejlon fólia alatt várjuk meg, amíg gyökeret eresztenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük