Kezdőlap » Betegségek » Gerincsérv

Gerincsérv

Az életkor előrehaladtával nincs ember, aki ne tapasztalná meg a hátfájás, váll- vagy lábfájás, ujjak, kar lábujjak zsibbadását, esetleg fülzúgást.
Mindezek a tünetek gerincsérvre (discus hernia) is utalhatnak.

A gerinc egy csigolyákból álló oszlop, melynek rugalmasságát, terhelhetőségét a csigolyák között található porckorong (discus) biztosítja. A porckorongot normál esetben a csigolyák peremén található, a csigolyákat hézagmentesen összekötő rostos szalagok tartják a helyükön.
Abban az esetben, ha ezek a szalagok degeneratív elváltozás (azaz pl az életkor előrehaladtával fellépő meszesedés, kopás) következtében, esetleg traumás esemény (azaz pl sportbaleset) következtében elszakadnak, a porckoron kitüremkedhet a csigolyák közül. Ezt a jelenséget nevezik porckorongsérvnek, gerincsérvnek (discus hernia)

A csigolyák mellől jobbra-balra idegszálak lépnek ki, melyeknek a kilépő helyét ideggyöknek nevezzük és a kitüremkedett porckorong ezen ideggyökök valamelyikére nyomást gyakorolhat.
Ez a nyomás, amellett, hogy jelentős – esetenként elviselhetetlen – fájdalommal jár nagyban akadályozza az idegi keringést, ami magyarul annyit tesz, hogy például az agyi parancsok nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el az izmokhoz,, vagy a nyomás következtében téves ingerületek továbbítódnak az agy felé.

Attól függően, hogy mely csigolyák közül türemkedik elő a porckorong és mely idegek érintettek, tapasztalhat a beteg a combok, térd alsó lábaszár irányába ható nyilalló fájdalmat, mely villámcsapás szerű hirtelenséggel jelentkezik és a kérdéses végtagot terhelhetetlenné teszi, vagy ha a sérv a kitüremkedés helyén lévő ideggyökre erőteljesebb hatást gyakorol, akkor csigolyák mentén található izmok – megakadályozandó az idegszál elvágását – görcsösen összehúzódnak és a beteg kérdőjel formájúra csavarodva várhatja az ügyeletes orvos képében megjelenő felmenő sereget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük