Kezdőlap » Karrier » Gépírás – az univerzális tudás

Gépírás – az univerzális tudás

A személyi számítógépek elterjedésével már nem csak a titkárnők kiváltsága a billentyűzet felfedezése és használata. Napi munkája vagy hobbija során mindenki szembesül egy asztali vagy hordozható számítógép klaviatúrájával, amelyen eligazodni nem túl nagy ördöngösség, a profi gépírástudás viszont csak kevesek sajátja.
A kezdetekben külön szakiskola foglalkozott a gépírónők képzésével, ekkor még csak mechanikus írógépeket gyártottak és ismertek. A gombok lenyomása komoly fizikai feladat volt az ujjaknak, és az ergonómiailag nem túltervezett írógépek mellett ülni sem volt egy leányálom. De a főnök diktált, a kollégák adták be a kézzel írt jelentéseket, a leíró- vagy gépírónő pedig szorgalmasan gépelt. Később, az elektronikus írógépek már jóval kellemesebb élményt nyújtottak, csendesebben és gördülékenyebben működtek. A személyi számítógépek pedig csak fokozták a hangulatot azzal, hogy a beírt szöveget már javítani is lehetett anélkül, hogy a papíron nyomott hagyott volna.

A tízujjas vak gépírást akkor is érdemes megtanulnunk, ha nem kifejezetten a szakmánkhoz kötődik, de vannak olyan munkakörök, amelyekben – ha nem is követelmény – de jelentősen megkönnyítjük vele az életünket. Ilyen például a programozó, rendszergazda, különböző IT foglalkozások, ügyfélszolgálatos vagy telemarketinges munkák. De a saját dolgozatainkat, diplomamunkánkat is le tudjuk gépelni nagyon rövid idő alatt, amely idő- és pénzmegtakarítást is eredményez.

A tízujjas gépírás titka az, hogy mindkét kezünk négy-négy ujja az alapsoron marad, a többi betűt és számot pedig ujjaink kinyújtásával érhetjük el, a szóközt pedig mindig hüvelykujjal nyomjuk le, általában a jobb kézzel. A bal kéz hüvelykujjának nincs különösebb jelentősége. Tudta, hogy a billentyűzeteken miért van egy kis pöcök az “F” és a “J” betű gombján? Azért, mert ezek jelölik ki a bal és a jobb két mutatóujjának helyét, és vezetik vissza a kezet az alapsorra, amely a következő betűkből áll: bal kézen a kisujjtól a mutató ujjig “A”-“S”-“D”-“F”, jobb kézen a kisujjtól a mutatóujjig “J”-“K”-“L”-“É”.
A jó és magabiztos gépírás-tudást kellőképpen meg kell alapozni, hónapokig kell gyakorolni unalmas, alapsoros feladatokat, és rá kell szokni arra, hogy közben ne a kezünket, hanem az írógép papírját, vagy a monitort figyeljük. Ha megfelelő alapokkal rendelkezünk, és türelmesen végigjárjuk a tanulás lépcsőit, akkor olyan tudást szerezhetünk, amely hosszú évekre megkönnyíti munkák elvégzését, vagy a barátainkkal történő levelezést, chat-elést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy jó adótanácsadó

Mitől lesz valaki jó adótanácsadó? Nagyon sokan vannak, akik ismerik a törvényt, tudnak olvasni, kitalálják, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük