Kezdőlap » Fitnesz » Genetika hatása a teljesítményre

Genetika hatása a teljesítményre

Bizonyára észrevettétek már, hogy vannak, akik gyorsabban fejlődnek, mint mások. Ugyanannyi munkával és azonos étrenddel sem garantál, hogy két személy ugyanazt az eredményt képes produkálni adott idő alatt. Ennek az egyik oka az, hogy különbözőek az izmaink. Ezen belül pedig az számít, hogy milyen a gyors és lassú izomrostok aránya.

A legtöbb izom nagyjából fele-fele arányban tartalmazza ezt a két típust, a gyorson belül is feleződik az „a” és „b” eloszlása. Egy-egy embernél az arányok testrészenként megegyeznek. Azonban a legtöbb embernél a vádli alsó része szinte teljesen lassú rostokból áll, míg a vállakon ülő deltaizom pedig többségében gyors izomrostokat tartalmaz.

Ezeknek a rostoknak az aránya meghatározza, hogy milyen „sportra születtünk”. Ha magas a lassan összehúzódó rostok száma, akkor az állóképességi sportok az ideálisak. Ha inkább a gyorsak vannak túlsúlyban, akkor pedig olyan sportokban leszünk jók ahol erő vagy gyorsaság szükséges.
Tanulmányok bizonyítják, hogy a hosszútávfutóknak magasabb a lassúrost-összetétele, mint a sprintereknek. A súlyemelőknél pedig a gyors összehúzódásúak vannak többségben.

A kérdés az, hogy tudunk-e ezen változtatni? A válasz, hogy nem. Már kisgyermekként eldől, hogy melyik kerül többségben és, ahogy öregszünk, úgy csökken a gyors összehúzódásúak száma.
Természetesen speciális edzéssel javítható a helyzet. Például, ha inkább gyors rostokkal rendelkezünk, aerob edzéssel a gyors rostok képesek lehetnek átvállalni a lassú típusúak néhány tulajdonságát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük