Kezdőlap » Növények » Gardénia

Gardénia

Kínából és Japánból származó, igen kedvelt szobanövény. Bár gondozása rendkívüli odafigyelést igényel, de a szépsége megéri a fáradtságot. Csodálatos illatú, fehér virágai, a fényes, sötétzöld levelekkel harmonikus összhatást nyújtanak. Virágzási ideje kora tavaszra esik, de vannak téli virágzású növények is.
Nagyon igényes dísznövény. Fagypont alatt elpusztul, de a szobában is megköveteli az eredeti élőhelyének körülményeit. A meleg nappal, hűvös éjszaka, a kiegyenlített nedvesség és páratartalom.

A naposabb helyet kedveli, ezért ilyen helyre állítsuk. A hőmérséklet legalább 20 fokos legyen. Éjszaka viszont ne legyen több 18 foknál, mert elhullajtja a bimbóit. Nyáron a szabadba is kihelyezhetjük.
A magas páratartalmú levegőt szereti, ezért gyakran permetezzük vízzel. A virágzás idején bővebb öntözést igényel, a nyugalmi időszakban takarékoskodhatunk a vízzel. Hetente egyszer trágyázzuk, de ezt csak a nyári időszakban. Az átültetést a kora tavaszi időszakra ütemezzük, de elég csak kétévente. A mésztartalmú földet nem bírja, helyette kevert talajt használjunk, ami tőzeg, kavics és homok keverékéből áll. Ilyenkor végezzük el a visszametszést, hogy a növény sűrű maradjon.

A szaporítása dugványozással történik. Amikor a dugvány eléri a 10 centiméteres nagyságot, ültessük cserépbe és 25 fokon, egy-két hónap alatt gyökeret ereszt. Ezután egy alacsonyabb hőmérsékletű helyen várjuk meg, amíg megnő, majd ültessük át egy nagyobb cserépbe. Melegházi körülményeket biztosítsunk számára. Ezt a legegyszerűbben a cserépre borított zacskóval érhetjük el. Gyakori öntözéssel, friss levegő biztosításával, és a megfelelő hőmérséklettel segíthetjük, hogy a bimbóit megtartsa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük