Kezdőlap » Növények » Galagonya

Galagonya

Az ókoriak a galagonyát még nem mint orvosságot használták. A rómaiak és a görögök a házassággal, termékenységgel és a reménnyel hozták kapcsolatba, a csecsemők mellé pedig azért helyezték, hogy a rossz szellemeket elűzzék. Jézus koronája állítólag galagonyából készült, ezért a keresztények körében e növény a halál és a balszerencse szimbólumává lett. Ezt a képzetet erősítette, hogy a galagonya néhány fajtájának virága igencsak kellemetlen szagú.

Szerencsére azonban évszázadokkal később fény derült hasznosságára, és elkezdték a szív orvosságaként alkalmazni.
Mára kiderült, hogy a galagonya nagyon sokféleképpen segítheti a szívet. Növeli a szív pumpáló hatását, megszünteti néhány fajtáját a szívritmuszavarnak, tágítja a koszorúeret, így javítva a szív vérellátását. Németországban igen közkedvelt lett, több tucat szívgyógyszer kapható, amely galagonyát tartalmaz.

A galagonya nem csodaszer azért. Csak lassan, hosszú távon fejti ki hatását. A növény hosszú ideig tartó alkalmazása, a szokásos terápiás mennyiségben biztonságos. Forrázat készítéséhez tegyünk két teáskanálnyi összetört gyümölcsöt vagy levelet egy csészényi forró vízbe, majd húsz perc áztatás után szűrjük le. Naponta két csészénél többet ne fogyasszunk belőle.
Azt se felejtsük azért el, hogy a szív betegségei komoly, életet veszélyeztető betegségek lehetnek, ezért a gyógyuláshoz mindenképp szakorvosra van szükség.
A növény nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, ami gyengeséget eredményezhet. Terhes és szoptatós nők, valamint gyermekek ne használják a galagonyát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük