Kezdőlap » Fitnesz » Futás: már néhány perc is eredményes

Futás: már néhány perc is eredményes

A rövid, néhány percig tartó futás, vagy egyéb sporttevékenység, amennyiben rendszeresen végezzük, hosszú távon hatásosnak bizonyulhat. Hetente 150 perc könnyű, vagy 75 perc intenzívebb edzés a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, és megelőzzük a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket. A legtöbb ember azonban nem tudja beépíteni a hosszabb edzéseket a mindennapjaiba. Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint ez nem is feltétlenül szükséges: a kutatók azt állítják, akár napi 5-10 perces mozgás is jótékony egészségügyi hatásokkal járhat.

Nincs szükségünk minden nap több órás, megterhelő edzésekre ahhoz, hogy egészségesek maradjuk: a rendszeres mozgás, függetlenül az edzés időtartamától és intenzitásától, körülbelül 3 évvel hosszabbítja meg a várható élettartamot. Már napi 5-10 perc futás, körülbelül 9 km/h sebességgel elegendő a sikerhez. A lényeg, hogy hetente legalább 50 percet eddzünk.

Egy amerikai hosszútávú kutatás során 55 000, 18 és 100 év közötti résztvevő mozgással kapcsolatos szokásait figyelték meg, 15 éven keresztül. Az alanyok 24%-a rendszeresen futott: náluk a halálozási kockázat 30%-kal, a szívinfarktus, vagy szélütés miatt bekövetkező halál rizikója 45%-kal volt alacsonyabb a többiekhez képest. A halálozási rizikó csökkentése mellett az edzés a koronáriás szívbetegségek kialakulását, vagy súlyosbodását is megakadályozta, illetve a megfigyelések alapján javult a futók teljesítőképessége, és kevesebbet tartózkodtak kórházban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Banán – az ideális sport-snack

A könnyen emészthető trópusi gyümölcs szénhidrátban és ásványi anyagokban gazdag, így sok sportoló esküszik rá. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük