Kezdőlap » Fitnesz » Futás: hogyan kerüljük el a sérüléseket?

Futás: hogyan kerüljük el a sérüléseket?

A futás egészséges mozgásforma. Szakértők szerint azonban csupán minden harmadik ember végzi helyesen.

Egyre többen választják a rendszeres futást, hogy fittebbé váljanak, vagy, hogy leadják a felesleges kilókat. Orvosi szempontból ugyan semmi sem szól a szabadban végzett mozgás ellen, viszont aki felkészülés, tájékozódás nélkül kezd neki a futásnak, akár egészségét is veszélyeztetheti. Ennek oka, hogy számos hobbifutó túlerőlteti magát, és éppen az edzetlen állapot miatt, a sérülésveszély is nagyobb. Ráadásul a futás az egyik leginkább “digitalizált” mozgásforma: okostelefonos alkalmazások készülnek a futóknak, akik eredményeiket, sikereiket a közösségi oldalakon megoszthatják. A szakértők tanácsa ezért egyre kisebb szereppel bír.

Az orvosok azt tanácsolják: aki 35 évesnél idősebb, a rendszeres futás elkezdését mindenképpen egyeztesse orvosával. Egy egészségügyi vizsgálat, mely során az orvos kideríti az ízületi, és egyéb betegségeket, illetve a személyes rizikófaktorokkal, mint a magas vérnyomással, koleszterinszinttel, vagy öröklött kockázati tényezőkkel kapcsolatban felvilágosítást ad. Általános érvényű, hogy a futóedzésnek az aktuális fizikai állapothoz kell igazodnia, és az intenzitást később is csak lassan emeljük. A futók egy része túl gyorsan kezd, ezáltal túl magas pulzusszámot ér el. Az edzés intenzitásának csökkentése számos problémát megelőzhet. Súlyosabb panaszok esetén azonban mindenképpen keressünk fel orvost. A fájdalmak, átmeneti kezelések, és kényszerszünetek helyett a vizsgálat jobb megoldást jelent: segíthet megtalálni a problémák forrását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük