Kezdőlap » Fitnesz » Futás a hidegben is

Futás a hidegben is

A lelkes futók kedvenc sportjukat a téli hónapokban is szívesen űzik. A friss levegőn végzett mozgás rendkívül egészséges: az immunrendszer megerősödik, így a szervezet kevésbé fogékony a megfázásos betegségekre, amelyek télen gyakran jelentkeznek. Már heti háromszor fél óra futás erősíti a szívet, leépíti a stresszt, és erősíti izmainkat. A hidegebb időszakban azonban fontos a szokásosnál intenzívebb, és tovább tartó, alapos bemelegítés, illetve nyújtás. Az alacsony hőmérséklet miatt az izmok hamarabb lehűlnek.

Az öltözék az évszakhoz passzoljon: lehetőleg rétegesen öltözködjünk. Ez azt jelenti, hogy több réteg, vékonyabb ruhát veszünk föl: igény szerint a külső rétegeket levehetjük, ha kimelegszünk. Ezenkívül ajánlott magunkkal vinni egy kisebb hátizsákot, amelybe a levett ruhákat tehetjük. Fontos, hogy a a ruhák alatt ne fülledjen be a bőrünk: ha a bőrünkön viselt öltözet átnedvesedik az izzadságtól, a hidegtől lehűlve úgy hat, mint egy jéghideg pakolás. Havazásnál, vagy esős időjárásnál ügyeljünk arra, hogy a kabát vízálló legyen.

Télen másmilyen futócipő szükséges, mint nyáron. Fontos, hogy a lábbeli csúszásálló legyen, és melegen tartsa a lábfejet. A ruhákhoz hasonlóan ajánlott, hogy a bőrünk lélegezni tudjon benne, ne izzadjon. A pulzusmérő óra télen fontosabb, mint a melegebb hónapokban: akinek nincs, ajánlott beszereznie egyet. A hideg levegő miatt sokan elfeledkeznek a folyadékbevitelről. A hideg italok helyett egy kulacsban akár langyos teát is magunkkal vihetünk. A futás előtt könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag ételeket fogyasszunk, amelyek energiát adnak, de nem terhelik meg a gyomrot. A téli futással a megfelelő D-vitaminbevitelt is biztosíthatjuk: a vitamin a bőrben napfény hatására termelődik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük