Kezdőlap » Kert » Fűszerspirál

Fűszerspirál

Egy kövekkel körbevett ágyás, amely spirálvonalban van kirakva és a közepe felé haladva, magasan kiemelkedik. Ez a fűszer-, vagy gyógynövényspirál. Miért van erre szükség? Az általunk használt növények nagyon sok, különböző éghajlatú helyekről származhatnak, igényeik eltérőek lehetnek. Különböző talajtípusok, eltérő víz és páratartalom igény között megfelelő fejlődést biztosíthatunk számukra. Fenntartása nem igényel nagyobb odafigyelést, helyigénye kicsi, és egész évben friss fűszerekkel láthatjuk el otthonunkat. Ötletadója a permakultúra, amely egy olyan rendszer a mezőgazdaságban, amely a természetet veszi alapul, a természetes folyamatokat utánozza.
Első, és legfontosabb lépés a tökéletes hely kiválasztása. Legalább 5 négyzetméter helyet szánjunk rá, és olyan helyet keressünk, ahol elég napfény éri, és nem huzatos. Legalább egy méter magasra építsük, és az sem hátrány, ha az aljánál egy kis tó is helyet kaphat. Így fognak kialakulni a változatos klímájú területek, és többféle növényt tudunk telepíteni. Az őszi, vagy a tavaszi időszak a legkedvezőbb a megépítésére. Alapanyaga lehet terméskő, mészkő, vagy akár tégla. Ha többféle méretet használunk, akkor alulra kerüljenek a nagyobbak, és felfelé haladva egyre kisebbek legyenek. A napsütés hatására felmelegedő kövek éjszaka a talaj felé továbbítják a hőt, és így teremtenek megfelelő mikroklímát a növényeknek.
A legfelső része lesz a mediterrán zóna. Ide homokos talaj kerül, amelynek jó a vízelvezetése. Ide kerül például az oregánó, tárkony, rozmaring. Középen lesz az átmeneti zóna. Tápanyagban gazdag talaj kerül ide, napfényt, és meleget kedvelő növényeket fogunk ide telepíteni. Ezek például a kapor, ánizs, lestyán. Alsó szint a nedves zóna, ebbe humuszos, tápanyagban gazdag föld kerül. Az árnyékosabb helyet kedvelő növényeket ültetjük ide, amelyek a nyirkosabb közegben érzik jól magukat. Ezek lehetnek többek között a citromfű, menta. Ha lehetőség van rá, akkor az aljához telepítsünk egy kisebb tavat, amelybe különböző vízinövényeket telepíthetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük