Kezdőlap » Növények » Fűszernövények

Fűszernövények

Különleges fűszernövények. Sokan gondolnak itt most a paprikára de most nem róla lesz szó .Ez a négy bemutatott fűszernövény igen különleges. Kinézetük illetve tulajdonságaik miatt, és hogy mire lehet őket használni.

Varhóbogyó(Empetrum nigrum)
Elégé népszerű növény hazájában Grönlandon a sarki tundra lakóinak kedvenc növénye. Ételizésítőnek használják de rengetek vitamin is található benne. Általában nyersen eszik de nem ritka hogy lekvárt készítenek belőle vagy befötett. Nagy ritkán italként is felszolgálják .A növényhez savanyú tejet adnak majd össze pépesítik és leszűrik. A sok vitamin mellet segít az emésztésben húsos ételek után segít a telitetség érzését megszüntetni.

Édesgyökér(Glycyrrhiza glabra)
Hazája Dél kelet Ázsia .Virága lila színű maga a növény fél méternél nagyobbra nem nő. Gyökere sajátos aromával rendelkezik. A gyökér édes ízű a szőlőcukornál és a répacukornál 150 szer édesebb. Rendkívül sok szénhidrátot és glicirizint és vitaminokat tartalmaz. Régen a medvecukor alapanyaga volt. Ma már a dohányhoz illetve a gyógykészítményű cukrokhoz adagolják hozzá. Fontos gyógynövénynek számít hazánkban betelepítés által került.

Pandánusz(Pandanus odorifer)
Hazája Dél Ázsia,de nagy mennyiségben megtalálható Polinéziában És Ausztráliában is .Érett torzsa virága a legértékesebb mivel Indiában ebből állítják elő a híres indiai illat szert a kewdá-t. Hihetetlen illata miatt sok mindenre fel használják .Édességekhez,ételekhez,szirupokhoz de még a mosószert is illatosítják vele. Az indiaiak úgy tartják az a lány aki a növény virágát a hajába tűzi nem marad sokáig a hajadonok sorai között

Guarana(Paullina cpana)
Hazája az Amazonas medencében található. A liánok fajához tartozik. Érdekessége hogy a legnagyobb koffein tartalmú növénynek tartják. Mogyoró nagyságú pirított magvaiban háromszor annyi a koffein tartalom mint a kávéban. Brazíliában guarana nevű ital belőle készül. Pépes paszta jellegű állapotában élvezeti szernek is használják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük