Kezdőlap » Betegségek » Furunkulus

Furunkulus

A haj faggyúmirigyének és a hozzá tartozó hajtüszőnek a kórokozó csírák okozta fertőzése. Ha az egymással szomszédos furunkulusok egyesülnek, karbunkulus alakul ki, amely nagyobb területet foglal el A gyulladás a bőr behatárolt, fájdalmas megkeményedésével és pirosodásával jár. Ezután következik a beolvadás. A furunkulus akár tojás nagyságú és rendkívül fájdalmas is lehet.

Gyakori előfordulási helyei a nemi szerek körüli részek az ülep, nyaki rész és a hónaljak. Legismertebb neve talán a kelés. Kezdetben kisebb pattanásként jelentkezik majd gennyesedés közben egyre nagyobbá válik. Elérheti még a 5 cm-t is. Kísérő tünetei is lehetnek mely hasonlít egy megfázáshoz, magasabb láz kíséretében. A csomó nem múlik el nyomtalanul , helyén nagyobb hegek és lyukak alakulhatnak ki abból adódóan , hogy a bőrréteg legutolsó rétegében kezd képződni.

Előidézheti szűk ruhák viselése, de kialakulhat cukorbetegség következtében is. Nem veszélytelen mivel a kórokozó elszaporodhat a testben komolyabb szövődményeket okozva. Külsőleg amíg nem tudunk orvoshoz jutni , jó szolgálatot tehet bármilyen készítmény, amely baktériumölő hatású. Teafa olaj az egyik legerősebb baktériumölő hatással rendelkezik, így eredményesen használhatjuk az érintett terület bekenéséhez. Bőrgyógyász illetve természetgyógyász utasításait betartva ezeket kiegészítőként alkalmazzuk. Nagyon fontos szabály, hogy a kelést soha ne akarjuk kinyomni, mert a belőle kiürülő baktériumokkal további helyeken tudjuk fertőzni a bőrünket. Lehetőség szerint óvjuk a felszakadástól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük