Kezdőlap » Látnivalók » Franciaország mesébe illő Mont-Saint-Michel-e.

Franciaország mesébe illő Mont-Saint-Michel-e.

Több mint ezer éven át érkeztek a zarándokok és utazók a Normandia délnyugati sarkában fekvő kis szigetre. A tengeröblöt formáló erős árapály lesimított a lapos homokzátonyt ahol Mont-Saint-Michel olya hatásosan felmagasodik. A szigetet gyalogút kapcsolja a szárazföldhöz. Tiszta időben több kilométerekről látható a kolostor épületekkel, teraszokkal, kertekkel, házakkal, és erődítményekkel borított kúp alakú szikla. A templomtorony csúcsán Mihály arkangyal, aranyló szobra emelkedik a mennybolt felé. Ködös időben úgy tűnik mintha a tetők és csúcsok sötét körvonalai kísérteties palotaként lebegnének a szürke páratengeren.
A legenda szerint Avranches püspökét, Szent Aubert-t a VIII. század elején álmában meglátogatta Szent Mihály arkangyal, és arra kérte, hogy építsen imaházat a közeli nagy sziklán. Felébredt é kételkedni kezdett az álom valódiságában, és kérte a szentet ismételje meg parancsát. Az újabb álom után sem hitt, így Szent Mihály harmadszor is megjelent, és ekkor már a püspök fejére koppintott. Ez eloszlatta a kételyt és 708-ban elkezdték az imaház építését. A sziklát akkor Sírhegynek hívták, talán utalással a népi emlékezetre, mely szerint ott régen kelta temető volt. A tenger hullámai akkor még nem törtek be a normandiai partokra. A Sírhegyet, a scissyi erdőség mocsaras tája övezte.
A legendák szerint druida néven ismert kelta papok napkultuszának helyszíne, a római uralom idején Mithrász napisten kultuszának szent helye volt. Aubert a mennyei seregek vezérét Szent Mihályt állította a pogány kultusz helyére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edinburgh vára – A skót szimbólum

Edinburgh városa felett egy sziklán emelkedik Skócia szimbóluma, Edinburgh vára. A kastély három részből áll. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük