Kezdőlap » Egészséges életmód » Fotókkal könnyebb követni a táplálkozási szokásainkat

Fotókkal könnyebb követni a táplálkozási szokásainkat

Akár különböző tanulmányok során, akár betegség miatt, vagy fogyókúrás célból: sokan írnak táplálkozásukról napi szinten étkezési naplót. Ez a szokás általában kifejezetten időigényes, főleg, ha az érintettek az élelmiszerek pontos kalóriatartalmát, tápanyagtartalmát is kiszámolják – sokan ezért idő előtt abbahagyják az étkezésükkel kapcsolatos feljegyzések készítését. Elsősorban az egészséges étkezéssel foglalkozó kutatások, tanulmányok során tapasztalható, hogy a résztvevők gyakran idő előtt kilépnek.
A kutatók ezért a közelmúltban egy új módszert fejlesztettek ki, mely egyszerűbbé teszi a táplálkozási szokások dokumentálását. A pontos napló vezetése helyett, a tanulmányokban részt vevő kísérleti alanyok fotókat készítenek az ételekről, melyeket elfogyasztottak. Ahhoz, hogy a kutatók a mennyiségeket megfelelően meg tudják becsülni, a részvevőknek egy színes kockát kellett a tányér mellé tenni, összehasonlítási alapként. A módszer gyerekeknél, és felnőtteknél egyaránt nagy sikert aratott. A fényképek akár a telefon kamerájával néhány másodperc alatt elkészíthetők. A jövőben a módszer továbbfejlesztését tervezik, különböző mobiltelefonos alkalmazásokkal, melyek a lefényképezett élelmiszert azonosítani tudják.
A kutatók remélik, ez a módszer a jövőben értékesebb, több résztvevő segítségével folytatott étkezéssel kapcsolatos tanulmányokat tesz lehetővé.
Az ételek fotózását – naplózás helyett – akár otthon is alkalmazhatjuk: fogyókúrázók számára a módszer meglepően eredményes lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük