Kezdőlap » Egészséges életmód » Földimogyoró: érdemes inkább nyersen fogyasztani

Földimogyoró: érdemes inkább nyersen fogyasztani

A pörkölt földimogyoró közkedvelt snack: étkezések között, vagy a televízió előtt ülve szívesen fogyasztjuk. Azonban egy nemrég nyilvánosságra hozott brit tanulmány szerint óvatosnak kell lennünk a fogyasztásával: könnyebben vezet földimogyoró-allergiához a pörkölt változat, mintha nyersen fogyasztanánk a földimogyorót.

A magasabb rizikó oka valószínűleg a pörkölési folyamat: a magas, 160-170°C-os hőmérséklet megváltoztatja a földimogyoróban található fehérjék szerkezetét. Az immunrendszer előbb ismeri fel ezeket a megváltozott proteineket: szervezetünk tehát felkészül a következő találkozásra a károsnak érzékelt fehérjékkel, és amikor legközelebb földimogyorót fogyasztunk, allergiás tünetekkel reagál – állítják a szakértők. A kutatás során egereken vizsgálták, hogyan reagál az immunrendszerük a földimogyoróra, miután azt korábban nyersen, vagy pörkölt formában fogyasztották. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a pörkölt földimogyoró nagyobb eséllyel idézett elő allergiát.

A kutatók valószínűsítik, hogy ez lehet a magyarázata annak, hogy a nyugati országokban gyakoribb a földimogyoró-allergia, mint Keleten. Nyugaton a pörkölt földimogyoró fogyasztása jóval elterjedtebb, mint a Távol-Keleten, ahol elsősorban nyersen, vagy főzve fordul elő. A földimogyoró-allergia súlyosabb változata akár életveszélyes is lehet. A szakértők szerint az allergia megelőzéséért sokat tehetünk azzal, ha kizárjuk étrendünkből, illetve gyermekeink étrendjéből a pörkölt földimogyorót, és a nyers változattal helyettesítjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük