Kezdőlap » Egészséges életmód » Fókuszáljon tökéletesen..

Fókuszáljon tökéletesen..

Egy természetes folyamat áldozatai vagyunk valamennyien, amikor átlépjük a negyedik ikszet. Minden más mellett a szemünk is elveszti a természetes alkalmazkodóképességét, szép lassan, folyamatosan egyre kevésbé tudjuk az apróbb betűket felismerni.
Ilyenkor az olvasnivalót egyre távolabb tartjuk a szemünktől. Szokás mondani ”hamarosan nem lesz elég hosszú a kezünk, hogy elég távol tartsuk az újságot”. Ez az időskori távollátás, idegen szóval presbyopia, amikor a szemünk már nem fokuszál rendesen.

Ez egy elkerülhetetlen folyamat, nincs mit tenni, nem érdemes sokáig várni a látás korrekcióval. Szükség van megfelelő szemüvegre, mert különben egyre gyakrabban fájdul meg a fejünk, a szemünk fáradását érezzük a rendszeres, görcsös erőlködés miatt.

Elsősorban a teljes műszakban képernyő előtt dolgozóknál jelentkezik ez a tünet, de más munkaköröknél is, ahol az éles látás követelmény, csak hunyorgás árán tudunk eleget tenni az elvárásoknak. Egy ülő munkát végző esetében előre kell hajolni a képernyő felé, ilyenkor a helytelen testtartás következtében eleinte csak fáradékonyság jelentkezik, majd a gerinc problémák is bejelentkeznek.

Hasonló problémákkal találkozhatunk a számítógép vezérelt munkagépek kezelői esetében is. Itt még a nem megfelelő világítás, a természetes és mesterséges fényviszonyok nem megfelelősége is befolyásolhatja a szem erőltetetését, illetve az előbb említett természetellenes testtartást.

Szerencsére ma már éves szinten több estben is rendeznek „látás hónapja” akciókat az optikával foglalkozó szaküzletek, így előnyösen tud mindenki megfelelő szem korrekciót végrehajtani. Ilyenkor általában ingyenesek a komputeres szemvizsgálatok, valamint kedvező áron juthatunk megfelelő szemüveglencséhez.
Nem elhanyagolandó az sem, hogy ilyenkor ajándék is van!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük