Kezdőlap » Egészséges életmód » Fokhagyma, a gyógyhatású fűszernövény

Fokhagyma, a gyógyhatású fűszernövény

Az ókorban már a görögök, rómaiak, egyiptomiak rendszeresen termesztették és természetesen fogyasztották a fokhagymát, ezt az ingen sokoldalú növényt. Fokhagymát kaptak az egyiptomi piramisépítők betegségek megelőzésére, a római légiókban is a katonák napi étrendjéhez tartozott. Hazánkban általában a kiskertekben, viszonylag kis területen termelik a háziasszonyok kedvenc fűszernövényét, hiszen a magyaros konyha elengedhetetlen része, mivel szinte minden nap szükség lehet néhány gerezd fokhagymára. Íze mellett számos kedvező hatása van szervezetünkre. Több mint 200 féle hatóanyaga közül a legaktívabb az antibiotikus hatású allicin. Rengeteg aminosavat, ásványi anyagot, enzimet és vitamint tartalmaz, 70-nél is több kéntartalmú vegyület lelhető fel benne. A szívizom vérellátását javítja, a görcsös koszorúereinket a szívben oldja, a szapora szívműködést normalizálja, a szívünk teljesítőképességét fokozza. Egyes szakorvosi tanulmányok kimutatták, hogy a vérrög képződést is megállítja a koszorúerekben.

Vérnyomás csökkentő, értágító hatása régóta köztudott. A vérben található HDL koleszterint szintjét növeli, mindeközben az LDL koleszterint csökkenti. Antimikrobális hatása miatt már a középkorban előszeretettel használták a pestisjárvány megállítására. Viszonylag sok mikrorganizmus ellen (Staphylococcus, Escherichia, Proteus, Pseudomonas) használható. Parazita ellenes hatásáról már tudunk, megbírkózik a herpeszvírussal, sőt a Candida albicans nevű gombával is. Rákellenes hatása a legújabb kutatások által kimutatható, sőt azok a személyek, akik gyakorta esznek fokhagymát a gyomorrák alacsonyabb arányban fordul elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük