Kezdőlap » Fogyókúra » Fogyókúrázók csapdája: étkezés társaságban

Fogyókúrázók csapdája: étkezés társaságban

A környezeti hatások, a minket körülvevő emberek befolyása gyakran észrevétlenül is szerepet játszik a fogyókúra szabotálásában. A család, barátok, munkatársak bátorító, vagy épp elbizonytalanító megjegyzései is sokban hozzájárulnak a testsúlycsökkentés sikeréhez, vagy kudarcához, azonban a közös étkezések, összejövetelek nagyobb hatással vannak étkezési szokásainkra.
Holland kutatók 140 fiatal nő segítségével végeztek kísérletet. Párosával, egymással szemben ültették asztalhoz őket. A megfigyelés azt mutatta, nemcsak az elfogyasztott étel mennyisége, hanem a tányérról vett falatok száma is egyezett az együtt étkező pároknál.

Ha legalább az egyik fél tudatosan odafigyel, mennyit és milyen sebességgel eszik, a magatartás „tükrözése” pozitívan hat a partnerére is. A példa sajnos fordított esetben is ragadós. Azoknak a kísérleti alanyoknak, akik mértéktelenül, nagy mennyiségben ettek a felkínált ételből, nagy valószínűséggel a szemben ülő párja is hasonlóan járt el. Meglepő, hogy egy egyszerű szociális interakció ilyen drasztikus módon képes változtatni étkezési szokásainkon.
Egy másik tanulmány szerint, ha kínálnak, az éhségtől teljesen függetlenül hajlamosak vagyunk jóval többet enni. A kísérlet megmutatta, hogy az emberek a szituációt egyfajta szociális normaként értelmezik, ahol a társasági evés a megfelelő, elvárt viselkedés. Nem is kell hozzá sok alkalom, hogy az így bevitt felesleges kalóriáknak az alakunk lássa kárát.
Tudatos odafigyeléssel, a mennyiségek moderálásával ezek az akadályok legyőzhetőek. Nincs szükség arra, hogy emiatt távol maradjunk a társasági összejövetelekről, sem a finomságok teljes megvonására. Kisebb adagok, folyadékként a cukrozott üdítőitalok helyett szénsavmentes ásványvíz – máris sokat tettünk a sikeres fogyókúra érdekében. Ha a barátok, családtagok nyitottabbak ilyen téren, érdemes akár saját készítésű egészséges finomságokkal meglepni őket. Nemcsak a negatív, a pozitív minta is könnyen talál követőkre, ha következetesen kitartunk mellette.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vércsoport diéta

Napjaink egyik divatos diétája a vércsoport diéta, amit egy amerikai természetgyógyász orvos talált ki, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük