Kezdőlap » Fogyókúra » Fogyókúra – van értelme?

Fogyókúra – van értelme?

Nézzünk más szemmel a fogyókúra témát! Vetítsük le egy merőben elütő tevékenységre, a takarításra. Ha belegondolunk, mégsem annyira elütő, hisz mindkét esetben „takarításról” van szó – kipucoljuk a szervezetünkből a felesleges „szemetet” – a zsírt, egyéb méreganyagokat.

Kérdés, van értelme a kampányszerű takarításnak? Például, évente egyszer rászánunk mondjuk, két napot arra, hogy az egész lakást patikatisztaságúvá varázsoljuk, de a fennmaradó időszakban magasról pottyantunk a felhalmozódó piszokra és csak sóhajtozunk nagyokat, hogy hű meg ha, de nagyon kéne már egy kis pucoválás itt meg ott. S végeredményként az egész éves lustaságunkért két napos vért izzadás és téglát kakálás a jussunk, mire a kéró elfogadható állapotba kerül.

Nem ez a helyzet a fogyókúrák esetében is? Káposztaleves-diéta, rizsdiéta, barackdiéta, és társaik. Mind-mind szép ígéretekkel csábítják a súlyfeleslegtől megszabadulni vágyókat, hogy egy hét alatt 5 kiló mínusz. (Az már mellékes, hogy ez csak mese habbal, és az ember lányát csalódás éri. Eredmény – nemcsak az éhségtől kókadozva, hanem csalódástól keserűen esünk neki a hűtő tartalmának.)
S akkor már ne is szóljunk a ilyen jellegű diéták során fellépő hiánytünetekről – a legtöbbjük meglehetősen egyhangú, tehát valamely fontos tápanyaghoz a szervezet nem fog hozzájutni, amit különféle tünetekkel jelez felénk, például fejfájás, émelygés, rossz közérzet.

Ezek után egyértelmű a válasz – a kampányszerű fogyózásnak a világon semmi értelme! Pár napos önfegyelem árán pár kilócskát, dekácskát leadunk, majd visszatérünk eredeti étrendünkhöz, és meglepve tapasztaljuk, hogy a leadott 4 kiló immár újból rajtunk díszeleg.

Mi is a megoldás? Először is, tisztázzuk magunkban, hogy valóban van-e súlyfeleslegünk, vagy sem. Ez azért fontos, mert sem a soványság, sem a kövérség nem tartozik az egészséges testalkat közé.
A választól függ, hogy – és itt a szent grál! – az életmódváltás mellett milyen típusú és intenzitású testmozgásra van szükség. Így van, hölgyek és urak, életmódváltás! Nem kell feltétlenül drasztikus dolgokra gondolni – nem szükséges lemondani sem az abált szalonnáról, sem a töltött káposztáról, sem a nagyi kelt kalácsáról. Higgyék el, a chipsek, a cukrozott üdítőitalok, a hamburger és társaik sokkal nagyobb ellenségei mind az egészségnek, mind az ideális testsúlynak, mint a hagyományos magyar konyha valaha volt, vagy lesz.
Nyilván nem ildomos disznózsírt enni dögivel… viszont itt szúrhatjuk közbe azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a mangalicazsír mérföldekkel egészségesebb, mint a növényi olaj.
Fogyasszunk több gyümölcsöt ill. zöldséget, akár nassolnivalóként az esti filmhez – akár magában, akár házilag gyártott mártogatóssal.
A fehér cukrot is kiválóan lehet helyettesíteni mézzel, barnacukorral, vagy nyírfacukorral.

A lényeg – minimális odafigyelés árán is nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, és az ideális testsúlyért is. S nem esünk abba a hibába, hogy az egész éves dőzsiért pár napos – felesleges- kínlódással fizetünk. Az egész éves odafigyelés, kiegyensúlyozott táplálkozás meghozza a gyümölcsét – s ha ezt kiegészíti az ember egy kis méregtelenítőkúrával – léböjtkúra, gyümölcsnapok kéthavonta, havonta –, csodákat művelhet a szervezetével és a közérzetével is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fahéj mint zsírégető

Mindenképpen érdemes tudni, hogy a fahéj az mellet, hogy finom ízt kölcsönöz ételeinknek és italainknak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük