Kezdőlap » Fogyókúra » Fogyókúra: kerüljük a szigorú korlátozásokat

Fogyókúra: kerüljük a szigorú korlátozásokat

A drasztikus, rövidtávú diéták, fogyókúrás étrendek nem alkalmasak tartós, hosszú távú életmódváltás helyettesítésére. Azonban, aki a súlyfelesleget a lehető leghamarabb le szeretné adni, gyakran mégis a villámdiétákhoz folyamodik. Azonban a táplálkozási szokások szigorú korlátozása nem feltétlenül segíti a fogyást.
Hogyha bizonyos élelmiszereket, például az édességeket, teljesen kizárunk az étrendből, a kívánt hatás ellenkezőjét érjük el. A tiltás miatt egyre jobban vágyakozunk utánuk. A következmény: egy stresszes nap, ha rosszkedvünk van, vagy éppen ünneplünk valamit, hamar megszegjük az előírásokat: falásrohamok alakulhatnak ki, melyek következtében a leadott kilókat visszaszedjük – sőt, akár többet is mutathat a mérleg.
Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, nem szabad kedvenc ételeinket teljes mértékben kitiltani a diétából sem. Válasszuk ehelyett a fogyasztás pontos szabályozását: egy ilyen szabály lehet például, hogy hetente csak egy tábla csokoládét eszünk. Az, hogy egyenletesen elosztjuk a “csaló étkezéseket”, vagy hetente egy-két nap fogyasztjuk nagyobb mennyiségben kedvenceinket, egyéni ízléstől függ. Fő, hogy ne lépjük túl a kiszabott adagot!
Ezenkívül egyes szituációkban is megengedhetjük magunknak a “bűnözést”, a kisebb csalást a diétánkban. Egy éttermi látogatás a barátokkal, vagy egy nyaralás – ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha ezeken az alkalmakon nem a felesleges kilóink leadása lebeg a szemünk előtt. Amennyiben a mindennapokban megfelelően betartjuk a diétás étkezés alapelveit, néhány kivételes alkalom nem befolyásolja a fogyókúra sikerét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük