Kezdőlap » Fogyókúra » Fogyókúra: fontosak a realisztikus célok

Fogyókúra: fontosak a realisztikus célok

Ahhoz, hogy a diéta során sikerrel járjunk, megszabaduljunk a felesleges kilóktól, fontos, hogy elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé. Aki túl sokat vár, legtöbbször csalódik, és ez frusztrációt vált ki.
A kiinduló súly 5-10 százaléka az, amit minden komplikáció nélkül le tudunk adni. Egy kutatás szerint átlagosan 16%-os súlyveszteségre törekszünk. Ez rendkívül magas érték, és általában a fogyókúra feladásához vezet. A tanulmány résztvevőinél egyértelműen kimutatható volt az összefüggés: akik túl nagy elvárásokkal kezdtek a fogyókúrának, hamar alábbhagyott a lelkesedésük, és 80%-uk idő előtt befejezte a programot.
Természetesen a nagyobb mértékű túlsúly leadása sem lehetetlen: hosszú távon, türelemmel(hetente maximum 0,5-1 kg fogyás az ideális), tartós életmódváltással, egészséges, kalóriacsökkentett táplálkozással és testmozgással a felesleges kilókat fokozatosan eltüntethetjük.
A táplálkozástudományi szakértők azt állítják, általában azok az emberek tűznek ki reális célokat, akiknél a fogyás egészségügyi okokból szükséges. Aki azért szeretne lefogyni, hogy elérje az áhított karcsú, vékony külsőt, általában túl magasra teszi a lécet: rövid időn belül kifejezetten nagy mértékű súlyveszteséget szeretne elérni. Míg tehát az egészségügyi okokból fogyókúrázók sikert érnek el, akinek nincs közvetlen, a szervezetét veszélyeztető oka a fogyásra, sokszor irreális célokat tűz ki, és hamar feladja.
A rövid időn belüli gyors fogyás ezenkívül, ha koplalással vagy drasztikus fogyókúrával érjük el, sokszor nem bizonyul tartósnak. Általában, amint visszatérünk a normál táplálkozáshoz, a leadott kilók visszajönnek (jo-jo effektus).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Paleolit diéta: kőkorszaki táplálkozás a civilizációs betegségek ellen

A paleolit étrend a vadászó, és gyűjtögető életmódot folytató kőkorszaki ember táplálkozását veszi alapul. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük