Kezdőlap » Betegségek » Fogszuvasodás

Fogszuvasodás

Ez az összes betegség közül a leggyakoribb, amelyben a lakosság nagy része szenved. Ilyenkor a fogzománc és a dentin felpuhulásáról van szó, amely legtöbbször a fogak barnára színeződésével jár. Okai többek között a nem kielégítő fogápolás, a sok cukor fogyasztása és esetlegesen örökletes hajlamú is lehet. A nem megfelelő fogápolási módszerek például kihagyott fogmosás lefekvés előtt nagyban megnöveli reggelre a szájban megtelepedő baktériumok számának növekedését ezzel károsítva a fogakat. Az így képződő savak és enzimek először a fogzománcot kezdik megbontani 2 lépésben. Ezután a fog belsejéig hatolva belülről kezdik felemészteni a fogakat , melynek során könnyen elérnek a fogínyig.

Azonban a folyamat tovább haladva eljuthat a szívig is a vérereket keresztül majd az egész szervezetben gyulladásos , szövődményes komplikációkat indít el. Ezért joggal mondhatjuk, hogy a mindennapos , gondos fogápolás nem csak esztétikai vonatkoztatású. Sokak cigarettáznak , fogaik besárgulnak , leheletük bűzös lehet ám mégsem igyekeznek ennek megelőzésére. Fogainkra egész életünk végig szükségünk van , ezért nagy figyelmet kell fordítanunk ápolásukra. Hiszen ki szeret fogorvoshoz járni . Sokan ellenzik a fluoridos fogkrémeket , pedig egyik legfontosabb eleme fogaink ápolási szereinek. Sajnos a fogkrémből csak nagyon kevés mennyiség szívódik fel így azt valamilyen plusz bevitellel pótolnunk kell.

Természetesen ivóvizünkben is van minimális mennyiségben . A másik amit pótolnunk kell az a calcium bevitel, ez lehet tabletta , ivópor , tejtermék illetve calcium tartalmú fogkrém használatával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük