Kezdőlap » Adózás » Főbb adótípusok

Főbb adótípusok

Miután az adót befizettük, a pénz az állam pénztárcájába kerül, tehát az adó állami bevétel, és mindenki köteles mindig befizetni. Ha valaki elmulasztaná ezt a kötelezettségét, az állam kényszert is alkalmazhat annak behajtására.

Az adónak több fajtája és típusa van. Egyik fajtája például a proporcionális, tehát változatlan. Ez azt jelenti, hogy ha nem változtatnak rajta, ugyanannyi marad mindig. Ilyen például az ÁFA (általános forgalmi adó), mely 2011-ben még 25% volt, majd 2012. január 1-től 27%-ra növelték. Azóta is változatlan az ÁFA mértéke.
Másik adó típus a progresszív, melynél növekedő az adókulcs. Tehát, ha nő a jövedelem, akkor az adó is nő. Ilyen például az SZJA (személyi jövedelemadó).
A harmadik adófajta pedig a degresszív, vagyis csökkenő adókulcs. Sajnos ilyen nincs.

Az adónak nem csak az a feladata, hogy egy adott ország pénzügyi fedezetét megteremtse, valamint a kívánt gazdasági modellt megvalósítsa, hanem van két féle közgazdasági funkciója is. Az egyik a fedezeti funkció, mely a költségvetésnek biztosít bevételt, a másik pedig a befolyásolási funkció. Ez utóbbi például vagy támogatni akar valamit, vagy pedig nem. Például az italfogyasztásra valamint a dohányzásra nagyobb adót vetettek ki, mert nem támogatja. Ezt úgy hívják, hogy diszpreferálás. A gyógyszereket támogatja, ezért ezekre kevesebb adót szabtak ki, vagyis csak 5% áfát vet ki rá. Ezt pedig preferálásnak hívjuk.

Több féle adónemről beszélhetünk. Vannak a jövedelemhez kapcsolódó adók, mint például a személyi jövedelemadó, a vagyonhoz kapcsolódó adók, mint az ingatlan adó, és vannak a fogyasztáshoz kapcsolódóak, tehát ha vesz valaki, valamilyen szolgáltatást, terméket, akkor azt megfizeti.

Az adónemek név szerinti felosztása:

– SZJA (személyi jövedelemadó)
– EVA (egységes vállalkozói adó)
– TAO (társasági és osztalékadó)
– ÁFA (általános forgalmi adó)
– JÖT (jövedéki adó)

Ezeken kívül persze még rengeteg adónem van, például a súlyadó, a szemétadó, ebadó, kommunális adó, az iparűzési adó, stb.

Az adók felosztásuk szerint lehetnek közvetlen adók. Példának okáért, ilyen az SZJA, a TAO és az EVA. Ezeket azért hívjuk közvetlen adóknak, mert közvetlenül az adóalany béréből vonják le.
Közvetett adónak hívjuk az ÁFÁ-t és a JÖT-öt, mert a boltban költjük el a pénzt, ott fizetjük az adót a termék, illetve szolgáltatás után, tehát ezeket mindenki fizeti.
Lehetnek az adók személyi adók, ami azt jelenti, hogy az egyén szociális helyzetétől függ, tehát a szociális információkat is figyelembe veszik. Ilyen az SZJA.
Beszélhetünk még tárgyi adóról, mely szociálisan érzéketlen, például az ÁFA. Ez mindig ugyan annyi, az adóalany szociális helyzetétől független.
Utolsó sorban pedig meg kell említeni a rendkívüli adót, és ha példát szeretnénk felhozni, akkor ilyen a bankadó.

Az adók befizetését, az adók fajtájától függően, különböző időközönként kell befizetni. Persze ez az áfára nem vonatkozik, mert ha naponta megyünk a boltba, akkor naponta fizetjük meg.

Ami nagyon fontos, hogy az adóalanynak mindig kötelessége befizetni a közvetlen, illetve a közvetett adót egyaránt, és ha ezt elmulasztja, komoly következményeket vonhat maga után.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük