Kezdőlap » Fitnesz » Fitten a terhesség ideje alatt is

Fitten a terhesség ideje alatt is

A terhesség alatt sok nőnek meg sem fordul a fejében a sport, testmozgás lehetősége. A várandósság időszakában végzett testmozgás azonban a születendő gyereknek is jót tesz, amennyiben nem a teljesítményre koncentrálunk, hanem a jó közérzetre, a testi és lelki harmóniára.
Sokan azért mondanak le a terhesség alatti sporttevékenységről, mert félnek, hogy kárt tehetnek ezzel a magzatban. Valójában a várandósság során végzett sporttevékenység nem jelent hátrányt, hanem akár pozitív hatással is lehet a születendő gyermekre. Az előnyökhöz tartozik, hogy a sport a túlzott súlynövekedés kialakulásától is védi a kismamát – ez a gyermek egészségét is pozitívan befolyásolja, kevésbé lesz hajlamos a túlsúlyra. Javul az anya kondíciója és erőnléte, ami a szülés során segítséget jelenthet. A sport által felszabadított endorfin gondoskodik az általános jó közérzetről, a friss levegőn végzett mozgás, a bőrt érő napfény segíti a D-vitamintermelést.
Nincsen pontosan meghatározva, milyen gyakran és milyen hosszan végezzen az anya a várandóság időszaka alatt testmozgást – ez egyéni edzettségi szinttől és erőnléttől, illetve az általános közérzettől függ. Veszélyeztetett terhesség esetén kizárólag az orvossal történő egyeztetést követően szabad belekezdeni a testmozgásba.
A teherbeesés előtt rendszeresen és szívesen végzett sportokat, amíg nem érezzük megterhelőnek, és amennyiben nem számítanak veszélyesnek, a terhesség ideje alatt is folytathatjuk. Azokat a tevékenységeket azonban, amik esésekkel járnak, vagy hirtelen mozdulatokat igényelnek, várandósként mindenképpen kerüljük. Az ízületkímélő mozgásformák, például az úszás ideális választást jelentenek. Ezenkívül a túrázás, séta vagy biciklizés is megfelelő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük