Kezdőlap » Fitnesz » Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet a felesleges kilók leadásában. Mielőtt azonban a rendszeres edzéseket elkezdenénk, néhány fontos szabályt ajánlott megismerni, így elkerülhetjük, hogy elveszítsük a motivációt, és a mozgás örömét. A szervezetünknek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a szokatlan megterheléshez, és mozgásformákhoz. Egészségügyi problémák esetén mindenképpen végeztessünk sportorvosi vizsgálatot, mielőtt a rendszeres edzésekbe belekezdenénk. A leletek alapján az orvos megállapítja, hogy sportolhatunk-e, és ha igen, milyen intenzitású edzés, milyen sportág ajánlott.

Az állóképességet a futással, úszással, gimnasztikával, vagy biciklizéssel javíthatjuk. Kezdők számára heti 2-3 alkalom elegendő. A szervezetnek két edzés között egy napra mindenképpen szüksége van, hogy megfelelően regenerálódjon. Az edzés tehát négy szakaszból áll: a bemelegítés, az edzési fázis, a levezetés-nyújtás szakasza, illetve a regeneráció. Ha ezt betartjuk, elkerülhetjük a sérüléseket, amelyeket a hideg izmokkal, ízületekkel elkezdett edzés, vagy a levezetés hiánya okoz. A lassú futás, vagy a tempós séta segít a levezetésben, a pulzusszám fokozatos csökkentésében. A szauna, és a masszázs gyorsítja a regenerációt.

Fontos az edzés utáni étkezés: egyrészt azért, hogy ellássuk izmainkat a szükséges fehérjékkel, és szénhidrátokkal, másrészt, hogy a fokozott izzadás során elvesztett nyomelemeket, és ásványi anyagokat pótoljuk. A túlzásba vitt edzés kezdőknél rendkívül erős izomlázat okozhat, ami hamar elveheti a kedvünket a következő alkalomtól: a jelszó tehát a fokozatosság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állóképességi edzés: végezhető reggel, üres gyomorral?

Vannak, akik már a reggeli órákban, munkaidő előtt futni mennek – és délután, miután végeztek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük