Kezdőlap » Hotel » Firenze városa

Firenze városa

Firenze Olaszország egyik legnagyobb városa, és a világon mindenki úgy ismeri mint Toszkána gyöngyszeme.
Az Arno folyó folyik át rajta, ami a város életét már a középkortól igen nagyban befolyásolta, mivel a rajta átívelő hidak a középkor egyik legkeresettebb árusaival voltak tele. Nem vékony keskeny átkelőkről van szó, hanem legalább 3-4 autónyi szélességű hidakról ahol szó szerint nyüzsgött a kereskedelem. A fő eladási cikk pedig a Toszkánia vörös nedű, a bor volt. A divat már a reneszánsz kortól virágzott a városban, ami a mai napig tart, mivel több nagy divatcég, köztük a Gucci is itt székel. A városban azonban a kultúra is virágzik, ennek jeleként nyerte el Firenze az 1986-os évben az Európa Kulturális fővárosa címet, és nem mellékesen több mint 60000 diákot foglalkoztató egyetemmel is büszkélkedhet.

A történelme egészen az időszámításunk ellőttig, a 7-8. századra nyúlik vissza mikor is a területére etruszk lakosok érkeztek, majd később Caesar idejében a módosabb hadurai, és katonái letelepültek ide és megalakították Firenze elődjét, Florentinát. A várost az ide érkező katonák biztonsági okokból fallal vették körül, aminek a jellegét egészen a középkor végig meg is őrizte Firenze. A történelem során sok tűzvészt és pusztítást él át a város azonban az alapjai mindvégig megmaradtak és a 15. százban már virágzó kereskedő várossá nőtte ki magát, és Európa szerte ismert volt. Ebben az időben még saját hadsereget is fenntartott, amit a német császár ellen is bevetettek a 15.században. Firenze egyik beceneve a tornyok városa, ami arra utal, hogy a nemes emberek a 16. században, úgy akarták kifejezni mennyire gazdagok, hogy magas templomtorony méretű egyszobás épületeket emeltek, így kifejezve méltóságukat. Ezek azonban mára már leomlottak, és csak keveset lehet találni, ami eredeti mivoltában megmaradt.

A reneszánsz kortól kezdődően a város kulturális szinten nagyot fejlődött, ami mai napig nagy hatással van az itt élőkre. Rengeteg festő, író és művész is Firenzében alkotott, amiket természetesen az oda látogatók is megcsodálhatnak a mai napig. A fejlődés egészen a második világháborúig tartott, amikor is a betörő német csapatok elérték a várost, és a menekülésük közben nagyon sok épületet felgyújtottak, majd ami a lakosokat nagyon megviselte az, hogy a történelmi jelentőségű hidakat az Arno- folyón egytől-egyig felrobbantották a visszavonuló csapatok. A helyreállítást 1960-as években befejezték azonban a város látképe a hidak átalakításával jelentősen megváltozott. A régi átkelők emlékét táblák és egy állandó kiállítás is megőrizte.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazás a Cook-szigetekre

A Cook-szigetcsoport hatalmas területen helyezkedik el, mintegy 2 millió négyzetkilométernyi helyen található a Csendes-óceán déli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük