Kezdőlap » Látnivalók » Finnország területe

Finnország területe

Észak-Európában terül el . Felszíne nyugatról kelet, illetve délről észak felé emelkedik, síkságból domb-, majd hegyvidékbe megy át. Botteni-öböl partvidéke tökéletes síkság, a déli part mentén alacsony sziklahátak is találhatóak. Az erősen tagolt partot sok sziget övezi, Turku előtt húzódó Aland-szigetek a legnagyobbak 738 km2. Az ország legmagasabb pontja, a Haltiotunturi csúcsa 1324 méter. Leghosszabb folyói : a Kemi-joki 552 km és a Tornio-joki 402 km. A több tízezer tó közül- ezek öt nagy tórendszerhez tartoznak- a Saimaa tórendszer 4400 km2 a legnagyobb.

Éghajlata a déli és a középső országrészben hideg mérsékelt, északon szubarktikus és arktikus. A déli partvidéken a leghidegebb hónap középhőmérséklete -6 celsiusfok , a legmelegebbé 16,5 celsiusfok. A csapadék délről észak felé 700 milliméterről 400-ra csökken. A lakosság mindig talál alkalmat egy kis mulatozásra, közös szaunázásra.

Finnország fővárosa : Helsinki . Az országot nem véletlen nevezik még az ezer tó országának. Területe 3 és félszer nagyobb, mint Magyarország . Sok nemzeti park található az országban, szám szerint 36 db. Növényzete főként fenyőerdőkből áll( erdei fenyő, lucfenyő ) , de találhatunk nyírfásokat is. Bár a látvány az ország egész területén lélegzetelállító , mégis sok finn dönt úgy , hogy Magyarországon telepedik le. Segítőkész emberek , elég sokat hallhatunk magyarokat támogató finnekről. Kedvenc eledelük a hal szinte minden mennyiségben, éppen ezért talán az egyik legegészségesebb nemzet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nyugalom kertje Pécsett

Mindenki tudja, hogy Pécs az egyik legtöbb történelmi emlékkel rendelkező magyar városunk. Most nem az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük