Kezdőlap » Látnivalók » Festői szépségű fjordok

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek látnia kellene. Repülővel érdemes Norvégiába utazni és helyben lehet autót bérelni, amivel szabadon utazgathatunk és bejárhatjuk a fjordok vidékeit. Különleges élmény ezeket a képződményeket hajóról megcsodálni.

Az országon belül, Norvégia délnyugati partja mentén, akár autóból is megcsodálhatjuk a fjordokat. Norvégia legvonzóbb látnivalói közül a leghosszabb a Sognefjord, ami 204 kilométer, ezt csak egy grönlandi előzi meg. A fjordok a pleisztocén korszakban alakultak ki, az olvadó jéghegyek vájták ki őket és a teljes olvadás után a völgyek megteltek vízzel és kialakultak ezek a tengeröblök.

Rendkívül gazdag az élőviláguk. Az északiakban ráadásul másfajta élőlények élnek, mint a déliekben. Jellemzőek a homokos partú fjordok, vannak zöldellő partok és meredek sziklás részek is. Finnmark megyében találhatóak mások, mint a többi. Szokták ezeket a dombok által körülvett részeket hamis fjordoknak is nevezni.
A vikingekről már bizonyára mindenki hallott. Ők a fjordoknál éltek. Ezek védelmét használták ki az ellenséges hajókkal szemben is. Egy elmélet szerint a viking szó az öböl szóból származik.

Léteznek édesvízi fjordok is. Ezek olyan tavak, melyek egy jég által kivágott völgyben alakultak ki. Norvégián kívül máshol is találunk ilyeneket, például Új-Zélandon, Kanadában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Olaszországban. Ha tehetjük, akkor ezeket is érdemes szemügyre venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük