Kezdőlap » Látnivalók » Festetics-palota

Festetics-palota

Budapesten, a VIII. kerületben található a pesti Festetics-palota (Pollack Mihály tér 3.). Építtetője –a keszthelyi Georgikon alapítójának unokaöccse – gróf Festetics György.
1860-as évek elején Vas vármegye főispánja lett, majd bekerült a felsőházba. Később kinevezték Zala vármegye főispánjává, és 1867. február 20-tól vezette 1871. május 19-ig a Királyi Felség Személye Körüli Magyar Királyi Minisztériumot Bécsben. Korábban elhatározta, hogy Pesten egy elegáns főúri palotát építtet. Felkérte Ybl Miklóst egy – itáliai reneszánsz palotákat idéző – velencei tükrökkel és hatalmas bálteremmel ellátott, fényűző palota tervezésére.

Az 1865-ben elkészült főúri rezidencia: egyemeletes, háromhomlokzatos több stílust ötvöző sarokház. A saroktelekre emelt kétszintes épület egyrészt a Pollack Mihály tér felé szabadon álló, másrészt a Bródy Sándor utca felé zártsoros kialakítású. Kilenctengelyes, térre néző sík főhomlokzatából kiemelkedik egy 4 oszloptól tartott, enyhén íves középerkély. Alatta félköríves kapuzat van. Földszinti ablakai fe¬lett kiugró szemöldökpárkányok húzódik, a Bródy Sándor utcai szárnyon 10 ablakkal. A neoreneszánsz, kváderes kiképezésű főhomlokzat – az épület előtt az úttesten lánccal összefűzött vastuskókkal – az itáliai paloták hangulatát idézi.

A palota belső terei barokk stílusjegyeket elevenítenek fel: ilyen a lépcsőház, az emeleti előtér, a Márványterem és a Tükörterem. További stíluselemmel (rokokó) kialakított a faburkolatos, kandallós kisszalon, a nagyszalon és az Andrássy terem (a korábbi koncertterem).
Festetics Tasziló 1933-ban bekövetkezett halála után a magyar állam megvásárolta az épületet.
1941-től az épületben dolgoztak a Teleki Pál Történettudományi Intézet, majd később, a Kelet-Európai Tudományos Intézet munkatársai.

Teljes körű felújítás után 2003 őszén nyitotta meg újból kapuit a Festetics-palota, amelyben az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem működik. Az Andrássy Egyetemet 2001-ben öt alapító hozta létre: Magyarország, Németország, Ausztria és két németországi tartomány, Bajorország és Baden Württemberg. Az egyetemen – német nyelven – történelem-, politika-, gazdaság- és jogtudományok területén folyik oktatás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük