Kezdőlap » Látnivalók » Festetics-kastély

Festetics-kastély

Keszthely városának fő nevezetessége barokk stílusú kastélya, ami Festetics György tulajdonában állt. Az épületet Pazar park veszi körül, a kastélyon belül pedig tükörterem, hatalmas könyvtár és rengeteg gyönyörű tárgy várja az idelátogatókat.

A park eredetileg 42 hektáros volt, ma már csak töredéke látható. A kastély nyugati oldalával szemben francia kert található, mögötte pedig angolpark. Akad itt négyszáz éves fa is. A Festetics család növényritkaságokat is beszerzett, jelenleg több mint 50 fa-és bokorfaj képviselteti magát a kastély parkjában. Van itt tavacska, sziklakert és egy oroszlános kút is.

A könyvtár gyűjteményét a család hozta létre, ami közel 52 ezer darabot számlál. Könyvtára akkor vált híressé, mikor itt rendeztette meg a Helikon ünnepséget. Ma műemléki könyvtár, de a kutatók számára is nyitott. Szoktak itt kiállításokat és különböző rendezvényeket rendezni, pl. hangversenyeket.
Sajnos, Festetics család férfitagjainak trófea gyűjteményét már nem tudjuk megtekinteni, mert a II. világháború alatt ezeket elhordták.

Néhány érdekesség még a kastélyról:
• Az országban fellelhető barokk kastélyok egyik legnagyobbika.
• A II. világháború után csak a Helikon könyvtárat sikerült teljes egészében megóvni.
• Volt szovjet hadikórház, és laktanya, majd egyetemi kollégium.

Természetesen Keszthely más látnivalókkal is szolgál. Balatoni Borok Háza pincerendszer, az iszlám világ művészetét bemutató múzeum vagy a vadászati kiállítás is mind érdekes és még nem is említettük a Balaton elérhető közelségét. Egy nyári, egyhetes nyaralás alkalmával Keszthely nagyszerű kiindulópont és szállóhely lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Canal Grande

A Canal Grande (Nagy Csatorna) az Adria Királynőjének is nevezett Velence fő közlekedési útvonala. Velence …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük