Kezdőlap » Betegségek » Fényérzékenység

Fényérzékenység

A fotofóbia, azaz a fényérzékenység fő tünete a szemben jelentkező kellemetlen érzés fény hatására. A beteg számára a világos, éles fény nehezen elviselhető vagy akár elviselhetetlen. A nemkívánatos fény elhárítására a szemrés összeszűkül. Fényérzékenység esetén a beteg hunyorog, szemhéja remeg, és gyakran bő könnyezés indul meg.

A fényérzékenység lehet veleszületett betegség, például az albínók esetében, ugyanis az ő szervezetükből hiányzik a festékanyag. Számos olyan betegség létezik, melynek velejárója automatikusan a fényérzékenység.
A fényérzékenység a szem külső részeinek minden betegségénél jelentkezhet, így a szaruhártya, kötőhártya, szivárványhártya akut vagy krónikus gyulladásainál, a szaruhártya fekélyeinél és sérüléseinél és tumorainál.
Általában véve az is hosszabb ideig tartó fényérzékenységet okoz, ha a szemet vakító, éles fény károsította, például hófödte hegycsúcsokon való tartózkodás. A migrén, mely rendszeresen visszatérő féloldali fájdalommal jár, legtöbbször fényérzékenységgel, cikázó látással, látászavarokkal jár együtt. A harmadik agyideg, a nervus oculomotorius bénulása esetén a a szem lefelé néz, a pupilla tág és merev, a felső szemhéj petyhüdten lelóg, így mivel a pupilla nem képes az aktuális fényviszonyokhoz alkalmazkodni, nagy fokú fényérzékenység alakul ki.

A szemet fényérzékenység esetén sötét szemüveggel kell óvni az erős fényhatásoktól. Az UV-sugárzás szűrővel és fényvédő réteggel ellátott napszemüvegek biztosítják szemünk számára a tökéletes védelmet. Sok esetben a szemrést egy egyszerű műtéttel összeszűkítik, és ez a szűkítő varrat fényérzékenység elmúlása esetén eltávolítható. További kezelések a kiváltó októl függnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük