Kezdőlap » Betegségek » Fejfájás tipusai és okai

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus fejfájást. A migrénes fejfájásnál jellemző, hogy az egyik fele fáj a fejünknek. Erős lüktető érzés kíséri. Órákig, sőt napokon át is fennállhat a fájdalom. Fizikai megterhelés fokozza a fájdalmat. Hányinger, fényérzékenység és rosszullét is társul hozzá. A Nők körében sokkal gyakoribb. Általában látás gondok előzik meg, fénylő foltok stb. A tenziós fejfájás, rövidebb ideig tartó, enyhébb fájdalommal járó fejfájás.

Ez a fej felső részén fáj / homlok, fejtető, nyak, váll/. Abroncsszerű szorítást érzünk. Általában depresszió, szorongás az okozója. Ritka esetben akár 15 napig is eltarthat. A cluser fejfájás szintén féloldali. A szem környékén okoz erős szúrós fájdalmat. A dohányosoknál gyakori, és inkább a fiatal férfiaknál. Általában 60-90 percig tart. Mivel minden fejfájás szinte betegség eredetű, ezért neurológushoz kell menni, és ott kivizsgálják az embert, és aszerint kezdik el a terápiát.

A betegség felismeréséhez, CT vizsgálat, szemészeti vizsgálat, érvizsgálat, és MR vizsgálata szükséges. Sok esetben urológus vizsgálat sem árt. A pontos diagnózis felállításában segítsük orvosunkat azzal, pontosan elmondjuk milyen jellegű a fejfájásunk, mennyi ideig tart. Ez nagyban hozzá segíti az orvost ahhoz, hogy beazonosítsa, milyen szakorvoshoz irányítson tovább. A migrénnél roham, és megelőző kezelés lehetősége közül kell választani, és a megfelelő gyógyszerrel ellátni. A cluster típusnál javasoltak az oxigén belégzés és orrspray használata is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük