Kezdőlap » Betegségek » Fejfájás: mi okozhatja?

Fejfájás: mi okozhatja?

A felnőtt lakosság jelentős része rendszeresen szenved a migréntől: a nők körében valamivel többen, mint a férfiak között. Pontosan még mindig nem tudjuk, hogyan alakul ki. Vitathatatlan azonban, hogy a magnéziumhiány is szerepet játszhat a migrénes rohamokban. A legtöbben megfelelő mennyiségben juttatjuk szervezetünkbe a fontos ásványi anyagot, a magnéziumhiány ritkán fordul elő. Egyes kutatások eredménye ezzel szemben azt mutatja, hogy a migrénes páciensek magnéziumszintje általában túlzottan alacsony.

A kutatások szerint minél alacsonyabb a magnéziumszint a vérben, annál magasabb a migrénes roham kialakulásának esélye. A magnéziumban gazdag élelmiszerek, italok, vagy magnéziumtartalmú étrend-kiegészítők biztosíthatják a megfelelő magnéziumbevitelt. Egyéb faktorok is hozzájárulhatnak a roham kialakulásához: a stressz, alváshiány, vagy a különféle élelmiszerek. A kutatók valószínűsítik azonban, hogy a magnéziumhiány hatására a fejben található erek összeszűkülnek, és ez okozza a migrénes roham során érzett fájdalmat.

Egy felnőtt ember napi magnéziumszükséglete 300-400 mg. A migrén megelőzéséhez ajánlott dózis 600 milligramm. A magnéziumtartalmú gyógyvizek, ásványvizek megfelelő megoldást jelenthetnek a bevitel növeléséhez. A magnéziumban gazdag élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, hüvelyesek, zöld színű zöldségek, és olajos magvak rendszeres fogyasztása is ajánlott. A rendszeres stressz is magnéziumhiányhoz vezethet: a szervezetünk stressz hatására magnéziumot választ ki. A migrénes pácienseknek tehát két okból is védeniük kell magukat a stresszes szituációktól: amellett, hogy rohamhoz vezethetnek, a magnéziumszintet is csökkentik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük