Kezdőlap » Növények » Fejes káposzta, az édes káposzta

Fejes káposzta, az édes káposzta

Az édes káposzta, vagy  fejes káposzta a vadkáposzta termesztett változata, amely szinte egész évben fogyasztható, már több mint 4000 éve ismerik.  Valószínűleg  a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol a tengeri káposzta vadon még mindig megtalálható.

A káposztát már az ókorban is ismerték és napjainkban több száz fajtáját tartjuk számon.  A fejes káposzta latin neve Brassica oleracea convar. capitata var. alba.  A  keresztes virágúak családjába tartozó káposzta ismert zöldségünk,  kétéves növény. Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.  A  káposzta az első évben gyökérzetet, zöld levelet és száraz fejleszt, a második évben hoz csak virágot és termést érlel.  A megművelt, sok nedvességet tartalmazó földet kedveli, az árnyékos, félárnyékos helyet nem tűri.  A hideget jól tűri,  azonban a −4 °C alatti hőmérsékletet csak az úgynevezett áttelelő fajták viselik el.  A magját tavasszal melegágyba vetik, ahol palántát nevelnek. Azután a palántákat nedves, tápanyaggal dúsított talajba ültetik át.

Az első évben fejlődik ki a gyökér és a leveles szár .  A vaskos rövid szára a torzsa, amelyből a  levelek erednek.  Mind a levelek, mind  a torzsa sok tápanyagot raktároznak. A levelei húsosak.   Amennyiben ősszel nem takarítják be, a második évben hosszú szárat hajt, amelyen virágokat hoz. A káposzta  termése száraz, éretten kétfelé nyíló bencőtermés, amiben a magok fejlődnek.   A káposzta fejek  raktárakban, pincékben tárolhatók. Az édes káposzta  frissen, savanyítva, főzve is fogyasztható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen növény a télálló citrom?

A télálló citrom latin neve poncirus trifoliata, ebből is látszik, hogy valójában nem citrusféle, de …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük