Kezdőlap » Fitnesz » Fehérjepor: mi alapján válasszunk?

Fehérjepor: mi alapján válasszunk?

A különféle fehérjeturmixok egyre népszerűbbek a sportolók körében. Elsősorban azok fogyasztják nagyobb mennyiségben a proteinkészítményeket, akik izmaikat szeretnék növelni: például edzőteremben végzett súlyzós edzéssel. Számtalan ízesítésű, márkájú és típusú fehérjepor kapható, így nem könnyű a választás. A termékek értékét, hatékonyságát nem az áruk alapján tudjuk megállapítani: a fehérjeporok összetevőinek aránya, illetve aminosav-összetétele a legfontosabb. Fontos, hogy a proteinpor ne tartalmazzon jelentősebb mennyiségű cukrot (a csomagoláson gyakran maltodextrin, vagy dextróz néven szerepel), illetve zsírt. A tápértéktáblázat alapján a szénhidrátok, zsírok és fehérjék arányát pontosan meg tudjuk határozni.

Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei. Az esszenciális aminosavakat a testünk nem képes előállítani, egy fehérjeforrás ezért csak akkor számít teljes értékűnek, ha az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Ha a fehérjeturmixunkból akár csak egy esszenciális aminosav is hiányzik, a szervezetünk nem képes megfelelő mértékben hasznosítani. A növényi fehérjéket tartalmazó készítmények általában kevésbé hatékonyak, mivel nem megfelelő arányban, és hiányosan tartalmazzák az esszenciális aminosavakat. Kivételt jelent a szója, ami viszonylag kiegyensúlyozott összetételű fehérjeforrásnak számít.

A növényi eredetű fehérjéknél az állati eredetűek jóval értékesebbnek számítanak. A tojásból, vagy tejszármazékokból (tejsavó, vagy kazein) készült fehérjeporokat a lakto-ovo vegetáriánusok is fogyaszthatják. Az állati eredetű proteinek aminosav-összetétele rendkívül kedvező, ezért az izomépítésben is hatékonynak bizonyulnak.

Egyre népszerűbbek a marhahúsfehérjéből készült proteinporok: a marhahús rendelkezik a legjobb aminosavprofillal, azonban nagy mennyiségű fogyasztása koleszterinszint-emelkedéshez vezethet. A marhahúsból készült, jó minőségű fehérjeporok esetén ez a veszély nem áll fenn.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzésmódszerek: Csökkenő és extra szériaedzés

Haladó edzésmódszerekről lesz most szó. Kezdők ne próbálkozzanak velük, mert nincs meg hozzá a tapasztalatuk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük